18.05.2024.
HomeSvijetU Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje

U Gazi stupilo na snagu četvorodnevno primirje

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stupilo je jutros na snagu, a popodne će biti oslobođeno 13 talaca.

Katar je zajedno sa Egiptom i SAD posredovao sporazumu o primirju na osnovu kojeg će biti oslobođeno 50 talaca koji se zatočeni u Gazi u zamjenu 150 palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Prvobitno je bilo planirano da primirje stupi na snagu u srijedu, ali je odloženo za danas u sedam sati ujutro, po lokalnom vremenu. Prvo oslobađanje talaca, 13 žena i djece, očekuje se oko 16 sati.

Dva sata prije početka primirja zvaničnik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Munir al Bursh izjavio je za agenciju France-Presse da su izraelski vojnici ušli u indonežansku bolnicu gdje se još uvijek liječi 200 pacijenata.

Izraelska vojska nije komentarisala situaciju u toj bolnici, ali je navela da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u kibucu u blizini granice sa Gazom.

Hamas je potvrdio “potpuni prestanak vojnih aktivnosti” tokom četiri dana kada će 50 talaca biti pušteno u zamjenu za oslobađanje 150 zatvorenika, po tri palestinska zatvorenika za svakog oslobođenog taoca.

Egipatski bezbjednosni izvor rekao je France-Presseu da će egipatska bezbjednosna delegacija biti u Jerusalemu i Ramali prilikom oslobađanja palestinskih zatvorenika.

Izraelski zvaničnici u pratnji predstavnika Crvenog krsta i egipatskih zvaničnika će na graničnom prelazu Rafa primiti taoce puštene iz Gaze, koji će potom s aerodroma u El-Arishu doputovati u Izrael.

Izvor blizak Hamasu, vladajućem u Gazi, rekao je da novinari neće biti prisutni prilikom oslobađanja talaca. Izraelske vlasti su primile spisak talaca u srijedu i obavijestile njihove porodice.

Izrael je objavio listu od ukupno 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu u zamjenu za taoce, uključujući 33 žene i 267 mlađih od 19 godina. Među njima je 49 članova Hamasa.

Međunarodna zajednica je pozdravila sporazum o primirju, kao prvi korak ka mogućem dužem prekidu vatre.

U Izraelu su vlada i vojska su najavile da će borbe biti nastavljene u cilju eliminisanja Hamasa na kraju primirja koje se može obnavljati dok ne budu pušteni svi taoci.

“Mi ne zaustavljamo rat nastavićemo do pobjede”, rekao je šeg Generalštaba Izraela general Herzi Halewi.

Vojni portparol Daniel Hagari izjavio je da je preuzimanje kontrole nad sjeverom Pojasa Gaze prvi korak u dugom ratu i da se Izrael sprema za nove faze.

Palestinski ambasador u UN Riad Mansur je izjavio da primrje ne može viti samo pauza i pozvao da se iskoristi da spriječi obnovu sukoba.

Rat je izazvan iznenadnim napadima Hamasa na Izrael 7.oktobra.

Ubijeno je više od 1.200 ljudi, a oko 240 oteto i odvedeno u Gazu.

Izrael je potom zaprijetio da će uništiti Hamas i bez prestanka bombardovao pojas Gaze, a poslije pokrenuo i kopnenu ofanzivu u kojoj je poginulo više od 14.800 Palestinaca, među njima više od 6.000 djece, kako tvrdi vlada Hamasa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti