19.06.2024.
HomeNovostiProkišnjava li samo krov sale parlamenta ili i krov vladajuće većine ima...

Prokišnjava li samo krov sale parlamenta ili i krov vladajuće većine ima pukotine?

Vremenske neprilike su presudile radu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Zbog prokišnjavanja u sali postavljene kante i lavori, sjednica otkazana, datum održavanja nepoznat. Registar osuđenih pedofila na čekanju, ali i u sjeni izmjene pravilnika i imenovanja Marina Vukoje.

Sigurnosni razlozi su upitno obrazloženje za opoziciju. Sumnjaju na tajne planove i doradu Pravilnika.

Prokišnjava li samo krov sale federalnog parlamenta ili i krov vladajuće većine ima pukotine? Zakazana sjednica otkazana. U sali umjesto zastupnika i rukovodstva kante i lavori. Rukovodstvo odgodilo sjednicu iz sigurnosnih razloga jer deformacija plafona prijeti da se zastupnicima sruči krov na glavu. Vladajuća većina od plafona spašena, ali ne i od salve kritika iz opozicionih redova. Upitno im obrazloženje sa sigurnosnim aspektom.

„Očito je nešto trulo i među strankama koalicije to je moj utisak nemam informacije, dokaze ali moj je utisak da se stvara dodatni pritisak na stranke opozicije da ovo pustimo“, smatra Dennis Gratz, zastupnik DF u Zastupničkom domu FBiH.

Sumnje brojne, a u fokusu izmjene Pravilnika i potencijalno imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Od starih stavova se ne odustaje. Opoziciji glasanje isključivo za prvorangiranog neprihvatljivo.

Vladajući bezuspješno traže kvorum na Komisiji za izbor i imenovanje. No, pat pozicija na federalnom nivou poznata je pojava.

“Na ovaj način popunjavanjem komisija kako smo mi to predlagali kroz komisiju za izbor i imenovanje i što ćemo riješiti ovim izmjenama je da vratimo komisiju u stanje prije nego je potvrđena Vlada Da je bio cilj da se na taj način izabere Vukoja za člana Ustavnog suda to bi do tada bilo završeno, međutim nije jer je SDP zauzeo jasan stav i rekao da želimo da ide cijela lista“, kazao je Belmin Zukan, zastupnik SDP u Zastupničkom domu FBiH.

HDZ BiH usamljen u namjeri glasanja za prvorangiranog, ali čini se ne i demotivisan. Međutim, tačke sporenja nisu na dnevnom redu odgođene sjednice, koja svoj nastavak čeka od jula.

„Ovo je bio nastavak 4. sjednice tako da se nijedna od tih spornih tačaka ne nalazi na ovoj sjednici. Niko nam ne smije garantovati za sigurnost održavanja sjednice pa smo se odlučili da pišemo prema PSBIH da ih zamolimo da nam ustupe salu i prema Vladi FBiH“, kazala je Edina Gabela, potpredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH (SBiH).

A to do sada nije bilo u praksi. Dok se čeka odgovor na zahtjev , opozicija upozorava da se krade vrijeme za šminkanje Poslovnika. Načina za održavanje sjednica ima, pitanje je ima li volje?

„Zgrada PSBiH jeste mjesto gdje bi se zastupnici trebali naći i odlučivati. Znamo da je u vrijeme korone parlament radio redovno i online , a sastajali smo se i po velikim salama“, pojasnio je Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Ukoliko se izuzmu sumnje, a obrazloženje prihvati kao legitimno, umjesto jasne slike otvaraju se druga pitanja. Da li su kiša i vremenske neprilike dovoljan faktor da zaustave usvajanje važnih odluka i rad Federalnog parlamenta? Pred zastupnicima se trebao naći dugo očekivani Prijedlog zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode. No, za sada ostaje na čekanju. Čeka bolje vremenske prilike i dogovor parlamentaraca.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti