04.05.2024.
HomeNovostiDodik i Lukić izjavili da ne razumiju optužnicu

Dodik i Lukić izjavili da ne razumiju optužnicu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić izjasnili su se danas u Sudu Bosne i Hercegovine o krivici.

Oni su na početku suđenja izjavili kako ne razumiju optužnicu. Nakon toga je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopćila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

U Sarajevo su, kako bi podržali Dodika i Lukića stigli poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Aleksandar Goganović. Oko zgrade Suda BiH pojačano je prisustvo policije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti