27.07.2024.
HomeNovostiParlamentarna većina je na klimavim nogama: “Nikšić je talac Čovićeve politike

Parlamentarna većina je na klimavim nogama: “Nikšić je talac Čovićeve politike

Parlamentarna većina na federalnom nivou već od samog uspostavljanja na klimavim je nogama. To se pokazalo i prekjučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kada nije mogao biti usvojen dnevni red, jer je glasalo 48 zastupnika/zastupnica.

ZAMJENSKI MANDATI

Tek poslije pojedinačnog izjašnjavanja dnevni red je izglasan i utvrđeno je da je u sali 50 zastupnika pozicije. Podsjetićemo da je u junu otkazana sjednica Predstavničkog doma, jer su u međuvremenu pojedini zastupnici preuzeli funkcije u izvršnoj vlasti i nije bilo većine. Opozicija je, pak, krivicu prebacila na Centralnu izbornu komisiju BiH, što nije dodijelila zamjenske mandate.

Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a BiH, kaže da je činjenica i da niko ne krije da parlamentarna većina ima 51 zastupnika.

– Da bi se usvojio dnevni red i bilo koja tačka dnevnog reda, potrebna je natpolovična većina, a to je 50. Na ovu sjednicu je došlo 50 zastupnika pozicije. Nedostajao je zastupnik Amel Mekić, koji je na putu, mislim u Šri Lanci. Vidjeli ste da se prijavio jedan ili dvoje kolega, ali nisu bili registrovani, pa smo se onda javili ja i kolega Mešalić i tražili smo pojedinačno glasanje. Odgovorno tvrdim, bez obzira na to ko je na kraju glasao, da bi 50 glasova pozicije bilo na pojedinačnom glasanju. Uzeo sam listing i tih 50 ljudi je bilo u sali i to je bilo dovoljno da se usvoji dnevni red. Činjenica je da imamo tijesnu većinu, ali igrokazi da je neko nešto spasio, to jednostavno nije tačno, kategoričan je Mašić.

Poslanik SDA Almedin Aliefendić kaže za naš list da pozicija sve vrijeme ubjeđuje javnost da imaju dovoljan broj ruku, ali da su na ovoj sjednici demonstrirali nemoć kroz usvajanje dnevnog reda.

– Mi smo taktički odigrali da se pokaže da nemaju parlamentarnu većinu. Nakon toga, uvažavajući tačke dnevnog reda, pripadnike branilačke populacije koji su kroz dva zakona ostvarivali svoja prava, mi smo se odredili spram vođenja odgovorne politike. U određenom trenutku mi ćemo građanima morati pokazati da imaju neodgovornu i nestabilnu vlast i vjerovatno će određene kategorije biti kolateralna šteta, jer nećemo moći pratiti na ovakav način do kraja mandata nametnutu Vladu, istakao je.

Uz sve navedeno, i dalje je otvoreno pitanje promjene rukovodstva Predstavničkog doma, gdje se spominjalo da bi umjesto Edine Gabele trebao doći nezavisni poslanik Arnel Isak, čija je ruka bila presudna kod imenovanja federalne Vlade. Aliefendić kaže da će biti još uslovljavanja jer, kako kaže, ova vlast tako funkcioniše. Ipak, dodaje, najveća uslovljavanja dolaze od HDZ-a BiH.

ISPUNJAVANJE ŽELJA

– Nama djeluje da je premijer FBiH talac politike Dragana Čovića i mi to osjetimo kroz Parlament. Navodi se da je Mirjana Marinković-Lepić podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga, a naše informacije govore da se u pozadini krije nemogućnost ispunjavanja želja HDZ-a i da ona nije mogla da trpi pritiske od HDZ-a, ističe.

Kako kaže, ti pritisci se osjete i kroz neusvajanje rebalansa budžeta, jer postoji sukob između HDZ-a i HDZ-a 1990 oko pojedinih finansiranja iz federalnog budžeta, gdje HDZBiH kroz Ministarstvo finansija kontroliše sve finansijske tokove.

– Oni ne žele da podrže projekte HDZ-a 1990, a u konačnici su svi građani FBiH kolateralna šteta tih njihovih odnosa, zaključuje Aliefendić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti