17.05.2024.
HomeNovostiŠta je pokazala revizija UKC-a Tuzla

Šta je pokazala revizija UKC-a Tuzla

Dok traje politička bitka oko Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, Federalni revizori su u prošloj godini ustvrdili brojne nepravilnosti u njegovom radu. Tako su otkrili da je plaća pomoćniku direktora iznosila gotovo osam hiljada maraka, stimulacije su isplaćivane bez obrazloženja, zapošljavali su bez javnog natječaja i još mnogo toga.

“Najviša isplaćena plaća pomoćniku direktora je u 2022. godini iznosila 7.923 KM neto. Konstatujemo da odluke Upravnog odbora nisu donesene u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora, što je imalo za posljedicu da obračun plaće za četiri pomoćnika direktora nije izvršen u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Aktuelni vršilac dužnosti direktora navodi da je to isplaćeno samo jedan mjesec, odlukom ranijih uprava.

DENIJAL TULUMOVIĆ, v.d. direktora UKC-a Tuzla

“Dok ja kao direktor koji je na tri mjeseca prije toga stupio na dužnost, nisam raspoznao problematiku prethodnih upravnih odbora koji su dozvoljavali svojim odlukama takva dešavanja”.

ŽARKO VUJOVIĆ, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona

“Ko je to bio, ne znam. Ali ćemo saznati, garantujemo. Neće proći ispod radara. A, znam sigurno da je to neko iz ranijeg saziva”.

Ovo je samo dio revizorskog izvještaja sačinjenog na 52 stranice. Tu je i prijem 155 uposlenika bez javnog oglašavanja, prekoračenje ostvarenih rashoda na pojedinim pozicijama, prekovremeni rad koji nije u skladu sa Pravilnikom.

DENIJAL TULUMOVIĆ, v.d. direktora UKC-a Tuzla

“Pojedine kolege koji su bili federalni zastupnici i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su imali potpisane ugovore o djelu sa bivšim menadžmentom. Mojim dolaskom su ti ugovori prestali da važe”. 

Tulumović je na ovu poziciju imenovan krajem maja prošle godine, a do tada je tu funkciju obavljao kadar SDP-a, koji je tada i predvodio vlast. Iz SDP-a tvrde da ne znaju ko je dobijao toliku plaću, niti koji zastupnici su, iako su imali radni odnos u mirovanju, radili po ugovoru o djelu.

DŽEVAD HADŽIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK i zastupnik u Skupštini TK

“Ja ne znam o kojim se zastupnicima radi, ali i to je jedna od nepravilnosti koju vjerovatno imate i trenutno. Ono što je u ovom trenutku jako važno jeste da imamo situaciju da je Klinički centar Tuzla kidnapovan od strane ljudi koji upravljaju tim Centrom, iščašen iz pravnog sistema BiH”.

Hadžić aludira na problem pravnog statusa UKC-a. Dok je na snazi ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti, o imenima niko ne govori, a Tulumović za BHRT navodi da će u narednim danima imati više informacija o svemu. Ko su oni koji su nezakonito dobijali plaće i naknade? Građani su s pravom ogorčeni, ali ne i iznenađeni.

VEHID ŠEHIĆ, Forum građana Tuzle

“To pokazuje kad je određena javna institucija u rukama jednog političkog subjekta, onda se oni ponašaju kao da je njihovo, ponašaju se kako oni smatraju da treba, zanemarujući i provedbene akte i, u konkretnom slučaju UKC-a, zakon”.

Isplate stimulacije do 50 posto za koje nije dokumentovano obrazloženje povećanog obima posla, ni postignutog radnog učinka je, između ostalog, u Izvještaju.

Šehić dodaje da nije bolje stanje ni u drugim javnim ustanovama u zemlji, da službe za zapošljavanje nemaju svrhu, budući da se zapošljavaju podobni kadrovi, a interesi građana su na zadnjem mjestu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti