27.04.2024.
HomeNovostiZapošljavanje porodice Isak, tjeraju li takvi primjeri građane iz države?

Zapošljavanje porodice Isak, tjeraju li takvi primjeri građane iz države?

Imenovanje Rusmira Isaka, sina ministra unutarnjih poslova Federacije Rame Isaka za ravnatelja Kazneno-popravnog zavoda Zanica izazvalo je brojne reakcije. Iz nevladinog sektora upozoravaju na sukob interesa, koji je zbog neprovođenja Zakona teško dokaziv. Dio javnosti smatra kako je dogovor koalicije doveo do toga da bez obitelji Isak nema funkcioniranja federalne vlasti. Iako je sve po zakonu, je li moralno?

Imenovanje još jednog člana porodice Isak na funkciju izazvalo je brojne reakcije. Društvene mreže preplavljene su kritikama na račun činjenice da
tri člana porodice Isak obavljaju javne funkcije u Federaciji.

Federalni ministar Ramo Isak o ovome se nije javno oglašavao ni na naš upit. Za BHRT nam je iz njegovog kabineta potvrđeno da se prilikom odlučivanja o imenovanju direktora KPZ Zenica ministar izuzeo iz glasanja. Inače, direktora ove ustanove, bez konkursa, postavlja Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra pravde.

SRĐAN TRALJIĆ, Transparency international 

“Sa stanovišta Zakona o sukobu interesa ovo imenovanje može biti sporno samo sa stanovišta općih principa – dakle on je kao ministar u toj Vladi mogao imati utjecaj na jučerašnju odluku Vlade. Međutim, kako bi to ocijenila Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, da postoji u Federaciji, to je sad hipotetičko pitanje. Zakon o sukobu interesa se u Federaciji ne primjenjuje od 2013”. 

U prethodnom periodu Nacrt Zakon o sukobu interesa, koji je bio u parlamentarnoj proceduri je povučen. Imenovanja porodice Isak na tri funkcije federalnog budžeta, rezultat su dogovora koalicije, kaže novinarka Amra Vrabac. Ovi potezi su, tvrdi, kompenzacija Trojke i HDZ-a Rami Isaku.

AMRA VRABAC, novinarka portala “Patria”

“Sve ovo što se događa s porodicom Isaka je odogornost Trojke i njihovih lidera. Onog dana kada je nametnuta Federalna vlada trebala biti potvrđena, a jedan od tijesnih glasova te većine je sin Arnel Isak, tada je rečeno da je sve ono što bude radio Ramo Isak je radio odgovornost Elmedina Konakovića, koji čvrsto stoji iza njega. Nemojte zaboraviti da je do promjene 4 ministra u toj Vladi došlo preko noći”.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik NiP-a

“Ukoliko ima sukoba interesa pozivam sve da to istraže da li je to tako – ako jeste da se poduzmu odgovarajuće mjere”. 

Odgovarajuće mjere i sukob interesa mogla bi utvrditi ako ga ima, Komisija koje nema. Ovo nije jedini slučaj da nekoliko članova porodice obavlja javne funkcije. A zbog ovakvih primjera neke druge porodice odlaze iz BiH jer bez obzira na to što je nekad sve po zakonu, javnost se pita da li je moralno?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti