28.04.2024.
HomeNovostiVeliki broj samoubistava mladih, mentalno zdravlje sve više narušeno

Veliki broj samoubistava mladih, mentalno zdravlje sve više narušeno

Nadležni organi Srednjobosanskog kantona istražuju slučajeve suicida četiri maloljetne osobe iz Viteza. Posebno zabrinjava činjenica da su svi maloljetnici živjeli u istom naselju, Jardol kod Viteza, međusobno su se poznavali i pohađali istu školu. Dok istrage traju, stručnjaci upozoravaju na sve veću pojavu narušenog mentalnog zdravlja kod mladih osoba. 

Da statistički podaci nisu i ne smiju biti samo zbir brojki na papiru primjer je iz prošle godine kada je zabilježeno 375 samoubistava u BiH, od kojeg je značajan broj osoba mlađe dobi. A da su svi alarmi upaljeni ukazuje i 40% vie samoubistava u prošloj, u odnosu na 2021. godinu. Ovo su podaci zavoda za statistiku nakon kojih niko nije poduzeo ništa. Da smo kao društvo u velikom problemu dokaz je nedavno samoubistvo maloljetne osobe u Jardolu kod Viteza, drugo takvo u ovoj godini. Nažalost, još dva maloljetnika iz istog naselja u bliskoj prošlosti počinili su suicid. Istražni organi, u svojim okvirima, vode istrage o ovim slučajevima.

HASAN HODŽIĆ, glasnogovornik MUP-a SBK

“Također, u protekle dvije godine zaprimljene su prijave dva takva slučaja. U ovim slučajevima Ministarstvo ostvaruje saradnju sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom u cilju poduzimanja svih zakonom propisanih mjera i radnji.”

U konkretnim slučajevima, dežurni tužioci su obavješteni o nemilim događajima, formirani su predmeti u Tužilaštvu, te je Tužilaštvo poduzimalo mjere i radnje u cilju provjeravanja okolnosti pod kojima su nastupile smrti malodobnih lica.

U Centru za mentalno zdravlje Vitez upozoravaju da kao društvo ne odgovaramo adekvatno na rizike narušavanja mentalnog zdravlja, posebno kod djece i mladih koji čine čak 30 % pacijenata koji koriste usluge Centra.

Slični podaci, navodi naša sagovornica, su i na nivou BiH. Zdravstveni profesionalci ističu da je pred današnjom djecom i adolescentima cijeli niz novih izazova. Zato je, kažu, jako važno da se svakodnevno i o svemu otvoreno razgovara sa djecom i mladim.

KLEMENTINA NUK-VUKOVIĆ, voditeljica Centra za mentalno zdravlje Vitez

“To su teme poput sekstinga, ekranizma, različiti oblici nasilja, osobito emocionalno nasilje nam često negdje prođe ispod radara, da uopće ne opazimo, a čini ogromnu štetu. Čak se različiti oblici emocionalnog nasilja još uvijek nekako se smatraju prihvatljivima.”

Važnu ulogu imaju škole, odnosno prosvjetni radnici, posebno zbog teške ekonomske situacije i prezauzetosti roditelja koji nerijetko rade i po dva posla da bi djeci osigurali osnovne materijalne uvjete. Isto mišljenje dijele i u prosvjeti uz napomenu da je jako važno čim prije provesti dugonajavljivanu reformu obrazovanja koja treba da učiteljima i nastavnicima ostavi značajniji prostor za odgoj.

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH

“Vrlo je bitna uloga obrazovnog sistema, vrlo je bitno kako će se uraditi te reforme i zbog toga apel obrazovnim vlastima da prilikom kreiranja reformskih procesa da glavnu ulogu vrate onima koji će te reforme provoditi, a to su prosvjetni radnici.”

U ne tako davnoj prošlosti domaću javnost potreslo je nekoliko slučajeva suicida koje su počinili djeca i mladi. I tada se otprilike isto pričalo i najavljivalo šta bi se moglo uraditi. Nije se uradilo gotovo ništa, što je, između ostalog, dobilo za posljedicu slučaj iz Viteza o kojem ponovo pričaju svi, a ako se ponovo desi nešto slično, krajnje je vrijeme da se imenom i prezimenom traže odgovorni što su izostale aktivnosti na poboljšanju mentalnog zdravlja djece i mladih u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti