06.05.2024.
HomeNovostiPolitičari u BiH polažu račune strancima i pozivaju ih da urade nešto...

Političari u BiH polažu račune strancima i pozivaju ih da urade nešto što bi sami trebali uraditi

Politička realnost Bosne i Hercegovine je da političari konstantno pozivaju strance da urade nešto što bi oni trebali. Tako je svima jasno kako s političarima kakve imamo dogovor i rješenje bez međunarodne zajednice nisu mogući. Kako bi im ponovno pomogao, U posjetu našoj zemlji stigao je zamjenik pomoćnika tajnika SAD-a Gabrijel Eskobar. Američki prijatelji su tu, kažu, da iskažu potporu Bosni i Hercegovini.

I umjesto građanima naši političari se više pravdaju i rade stvari koje moraju upravo zbog međunarodne zajednice- interesa i koristi koje imaju od njih. Posljednji primjer toga su dešavanja u državnom parlamentu i usvajanje evropskih zakona. Formu smo zadovoljili, ali jesmo li suštinu? Zbog čega naši političari rade svoj posao najbolje ilustruje naredna izjava.

SANJA VULIĆ, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH (SNSD)

“Moj klub napušta sjednicu vi glasajte kako hoćete pa vi objašnjavajte Satleru što je to tako što nije i europskoj uniji i svemu”.

Onima kojima polažemo račune, za većinu političara, rado su viđeni gosti. Gabriel Eskobar postaje redovan gost SAD je svjesna da politička kriza u BiH može biti prijetnja njihovim interesima u regiji. Njihova zalaganja za BiH prerasla su u konkretne sankcije, ali:

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

“Vidjeli smo da to nije donijelo one rezultate koje je bilo za očekivati. Pol partije su I dalje nastavile kandidovati te iste ljude koji su se našli na crnim listama a na drugoj strani dobar dio tih ljudi našao se na crnim listama i izbog korupcije, nismo vidjeli niti jedan pravosudni epilog, nismo naučili lekciju!”

Naučili nismo jer živimo dvije realnosti, reći će stručnjaci. Jednu koju propagiraju i žive vlasti u Republici Srpkoj I Milorad Dodik, a drugu u Federaciji BiH i međunarodni akteri. SAD to želi preokrenuti.

ADI ĆERIMAGIĆ, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost

“Politika SDA u BIH jeste da koraci koje vladajuća koalicija u RS-u napravila vezano za Ustavni sud BiH i ured visokog predstavika je nešto što oni žele da vide da se preokrene, odnosno da koraci koji su napravljeni da s enaprave koraci nazad, I da ne dođe do posljedica”.

A što rješenja ne nudimo sami podjednako su krivi domaći politički akteri i međunarodni. Podrška nam treba, jer nemamo pozitivnu političku klimu. I sam Eskobar kaže njegova posjeta naglašava trajnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenom euroatlantskom putu.

AMEL DELIĆ, profesor na Fakultetu za upravu UNSA-e

“Sve su oni to stavili u jedan paket sve su to pozitivne vrijednosti, ali iz toga mi se čini da ćete govoriti o svemu da ostavljaju elemenata da zadovolje svaku od strana u BiH i da suštinski neće biti velikih efekata i od ove posjete, a čini mi se da je možda I osnovni razlog ova svježa presuda Evropskog  suda za ljudska prava”.

Ko god da nam dolazi u goste i njima, a i nama zajednička mora biti želja da Bosna i Hercegovina postane funkcionalna država, bez obzira na to bila članica EU ili ne. Zadaća mora biti stvaranje trajnog pozitivnog društvenog, pravnog, ekonomskog ambijenta za građane, a ne prividno za mađunardone zvaničnike.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti