27.07.2024.
HomeNovostiTeočak i Sapna bez struje i vode

Teočak i Sapna bez struje i vode

Građani općina Sapna i Teočak od jučer su bez vode i struje zbog kvara na elektro-distributivnoj mreži. Većina privrednih objekata je zatvorena, a trgovci sabiraju nastale štete. Mještani su ogorčeni, naročito zbog činjenice da je nestanak električne energije česta pojava u ovim mjestima. Naša ekipa bila je danas u Sapni i Teočaku.

Police u mesnici Mehrudina Hamidovića su prazne. Objekat je morao zatvoriti, jer bez osnovnih uslova ne može raditi. I ranije je imao iskustva sa nastalim štetama zbog prekida u snabdijevanju električnom energijom. Ponovo će zbrajati štete.

“Ne mogu bez vode i struje ništa ni raditi. Komora ne može raditi, tako da sam morao i meso pokupiti kući. Sreća pa kod kuće imam komoru da porebacim meso”, navodi Hamidović.

I pekara u Sapni je od utorka zatvorena, a njen vlasnik nam kaže da je sva hrana uništena i već ima štete oko dvije hiljade maraka. Još je neizvjesno koliko će iznositi ukupna šteta u firmama zbog otapanja hladnjača, a bez namirnica su ostali i mještani.

“Nemam auta. Ja ću platiti taksi gdje imaju neki izvori da odem, donesem neki kanister, kantu vode da imamo za nas”, kaže nam mještanin Sapne Mirzet Delić.

Iz Komunalnog preduzeća pojašnjavaju da pumpe za vodu rade na struju i trenutno nema rješenja kako snabdijevati građane vodom kada dođe do prekida u napajanju električnom energijom.

“Mi imamo određen broj sela koji koriste gravitacioni sistem i oni imaju vodu. Međutim, 80 posto opštine nema vode”, objašnjava šef Komunalnog preduzeća Sapna Ajdin Mehmedović.

Dok mještani pitaju ko će nadoknaditi štete zbog uništene hrane u hladnjačama, načelnici Teočaka i Sapne podsjećajuju da je ovaj problem češće prisutan. Čak je 2018. godine upućeno zajedničko saopćenje i vijećnici obje općine su poslali zahtjeve za iznalaženje rješenja.

“Bilo je riječi o tome da nađemo alternativno napajanje u ovakvim slučajevima, od Lopara iz Priboja. Nemam podatke da je nešto po tom pitanju urađeno i dešava nam se ovo svake godine. Čak tad je bilo i za Novu godinu”, kaže načelnik Sapne Zudin Mahmutović.

Kontaktirali smo više puta i Elektrodistribuciju Tuzla, ali nismo dobili odgovore na telefonske pozive. Načelnik Sapne će, navodi, poslati dodatni zahtjev za iznalaženje rješenja za dugogodišnju agoniju mještana dvije općine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti