02.05.2024.
HomeNovostiŠta će biti u RMU Banovići nakon dolaska nove uprave

Šta će biti u RMU Banovići nakon dolaska nove uprave

Nakon nedavne odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, očekuje se smjena uprave u Rudniku mrkog uglja Banovići. To je bilo očekivano s promjenom vlasti, ali u slučaju Banovića, gdje su političke podjele duboko podijelile i same građane, sve dobija dodatnu dimenziju.

Sadašnju Upravu Rudnika mrkog uglja Banovići, koju je imenovala SDA, smijeniće uskoro uprava koju će kontrolisati PDA. Aktuelni direktor Rudnika je u odgovoru na Odluku Vlade Federacije BiH da smijeni Upravni odbor Rudnika prigovorio kao moralno upitno da se Rudnik stavlja pod kontrolu stranke koju vodi osoba koja je tri godine na bolovanju kao zaposlenica Rudnika, a istovremeno je aktivna u političkom životu. Uz prozvanu Elzinu Pirić, direktor Rudnika navodi kako je još veliki broj zaposlenika na dugotrajnom bolovanju.

„Sa poslovnog aspekta nama to stvara problem. Ukoliko vi od 2700 uposlenih imate 60 ili 70 ljudi koji su konstantno na bolovanju preko godinu dana i više, to su radna mjesta koja su praktično zauzeta˝, izjavio je direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Elvir Salihović.

Gospođa Pirić potvrđuje da je tri godine na bolovanju jer je onkološki pacijent. Kaže da je do sada imala tri operacije.

“2021-ve poslednji put sam operisana a posle toga, koncem godne sam po preporuci ljekara, odnosno ordinirajućeg onkološkog tima, obavila radioterapiju. Svaki drugi mjesec sam na fizikalnoj terapiji, trpim strašne bolove i gubim funkciju šake˝, istakla je predsjednica PDA BiH Elzina Pirić.

Gospođa Pirić kaže da je 2019. godine nezakonito smijenjena sa pozicije šefa službe zaštite Rudnika zbog političke pripadnosti i raspoređena na radno mjesto po brigadnom sistemu. Na osnovu njene tužbe protiv Rudnika, Općinski sud u Banovićima je 2021. g. presudio da je ta smjena bila nezakonita. Kaže da u minule tri godine trpi strašan mobing od uprave Rudnika, a činjenicu da obavlja svoje stranačke i parlamentarne dužnosti dok je na bolovanju ne smatra moralno upitnim.

„Moralno upitno bi za mene bilo da ne odgovaram obavezama za koje su me izabrali gradjani. Ja vas moram podsjetiti da sam ja 2014-te izabrana u federalni Parlament sa 14 500 glasova, 2018-te sa 12 500 glasova, takodje i sad. Ja mogu ugroziti svoje zdravstveno stanje, to je moje pravo˝, navela je Pirić.

Direktor Salihović očekuje da će nakon smjene aktuelna uprava Rudnika biti predmet političke odmazde nove uprave Rudnika.

„Da, da, na svaki način očekujem. Ali, obzirom da sam svjestan onoga što sam radio, odnosno što je moja Uprava radila, nemam problem s tim˝, kazao je Salihović.

Raskolom unutar SDA, i odlukom dotadašnjeg neprikosnovenog lidera u Banovićima Mirsada Kukića da formira novu stranku, PDA, dovelo je u minulih pet godina do krajnje podjele i među građanima Banovića, često i unutar porodica. U drugom političkom bloku smatraju da zatrovanu atmosferu u gradu mogu prevazići jedino građani, a ne politički lideri.

„U ovom gradu je došlo do tolikog raslojavanja i podjele gradjanstva na te političke okvire da je to strašno. U ovom gradu je tolika psihoza stvorena i mržnja u zadnje tri godine, mi znamo tačno ko gdje pije kafu, ko se kojom stranom ulice kreće˝, rekla je Pirić.

“Ako narod kao narod nešto podržava ili ne podržava, narod je taj koji sebi praktično odredjuje u kakvom će ambijentu živjeti. Mislim da je narod došao do te, gradjani Banovića, da već dolaze do te rekao bih granice kada uvidjaju šta je dobro a šta nije dobro za ovaj grad˝, izjavio  je Salihović.

Bez Rudnika mrkog uglja teško da bi uopšte i bilo Banovića u današnjem obliku. Njegovim političkim zarobljavanjem, i svim posljedicama tog zarobljavanja koje pravosuđe nikako da raspetlja, zarobljeni su i građani jer su na različite načine egzistencijalno ucijenjeni. Takvi, neslobodni građani, teško će prepoznati šta je dobro za njihov grad.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti