Dobojska policija spriječila kompjutersku prevaru od preko 146 hiljada KM, presretnuta transakcija

0

Policijski službenici Policijske uprave Doboj brzom reakcijom nakon prijave da je izvršena prevara prilikom transakcije novca na štetu jednog privrednog društva iz Doboja, zaustavili su istu i time spriječili da navedeno privredno društvo bude oštećeno za iznos od 146.733,13 KM.

Policijskoj upravi Doboj, 25.04.2023. godine, prijavljeno je da je presretnuta email korespondencija između privrednog društva iz Doboja i jednog privrdnog društva iz Republike Slovenije.

Izvršenim provjerama policijski službenici su utvrdili da se radi o prevari te da je prilikom komunikacije između navedenih izmijenjen broj žiro računa i broj svift koda, pri čemu je privrednom društvu u Doboju pričinjena materijalna šteta u iznosu od 146.733,13 KM.

Blagovremeno uočenom greškom od strane radnika i brzom reakcijom policijskih službenika spriječena je realizacija transakcije novca sa privatnog računa otvorenog kod jedne banke u Londonu, nakon čega je sav uplaćeni iznos vraćen na račun  privrednog društva iz Doboja.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da navedeno ima obilježje krivičnog djela „Kompjuterska prevara“ u pokušaju.