22.07.2024.
HomeNovostiŠta je sve poskupjelo?

Šta je sve poskupjelo?

Dok su za godinu dana cijene hrane na globalnom nivou pale za 20 odsto, u Bosni i Hercegovini su u prosjeku povećane za isto toliko. Prosječna plata ne pokriva ni 50 odsto, a minimalna tek 20 odsto potrošačke korpe. Istražili smo, hoće li biti pojeftinjenja?

Sindikalnu potrošačku korpu za april koja iznosi 2.916,90 maraka, prosječna plata od 1193 maraka pokriva sa samo 40%. Poskupljenje osnovnih životnih namirnica u posljednjih godinu dana mnogim građanima uskratilo je i najosnovnije.

Nedavni pad cijene goriva mnogima je ulio optimizam da će lančano doći do pada i ostalih cijena. Trgovci kažu, cijene padaju, ali ne zavisi sve od njih.

MILAN SIMIĆ, vlasnik lanca marketa

“Sadašnji trend je cijene se vraćaju, ne možda sve, ali neke bazne kategorije. Podsjetimo da je ulje bilo između 6 i sedam maraka, a evo sad snimite cijenu 2,95 mlijeko je sa 2,5 KM došlo na 1,65, brašno je pojeftinilo, deterdženti, toaletni papiri”.

U udruženjima potrošača kažu da je mjere nisu dale dobre efekte i da oni koji su prvi podigli cijene zbog poskupljenja goriva, nisu snizili cijene.

JOVAN VASILIĆ, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”, Bijeljina

“Cijene hljeba i ne znam, od onih koji su najviše gledali da podignu cijene pravdajući se poskupljenjem energenata ni za fening nisu stigli cijene. Nego šta se dešava, odjednom se pojave novi proizvodi i kod njih dižu cijene tako da ispegla se to.”

Kako bi ublažili inflatorna kretanja, iz Ministarstva trgovine i turizma najavili

DENIS ŠULIĆ, ministar trgovine i turizma Republike Srpske

“Oni su prihvatili našu ideju da na određene proizvode koji nisu osnovne životne namirnice jer su one već ograničene marže, odreknu se dijela svojih marži i svog profita u narednih 7 do 10 dana imati tačan podatak koji su marketi prihvatili ideju Ministarstva trgovine i turizma i blagovremeno ćemo obavjestiti javnost.”

Ipak, ekonomisti nisu optimisti u vezi s ovom akcijom, ističući da su potrebne suštinske promjene.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz februara, hrana je za godinu dana u prosjeku poskupjela za 20,8 odsto, dok je za isti period u ostatku svijeta pojeftinila za 20,5 odsto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti