27.04.2024.
HomeNovostiBiH u obavezi da prihvati imigrante koji nelegalno prelaze u Hrvatsku

BiH u obavezi da prihvati imigrante koji nelegalno prelaze u Hrvatsku

Bosna i Hercegovina je zbog sporazuma o readmisiji sa Hrvatskom u obavezi da prihvati migrante koji nelegalno sa teritorije BiH prelaze na teritoriju Hrvatske, rečeno je iz Službe za poslove sa strancima povodom organizovanog vraćanja migranata iz Hrvatske u privremeno prihvatni centar “Lipa” kod Bihaća.

“Služba za poslove sa strancima je institucija koja je nadležna za implementaciju međunarodnih sporazuma o readmisiji, te tako u konkretnom slučaju i sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske”, navedeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Iz Službe su naveli i da je u posljednjem periodu znatno uvećan broj zahtjeva za prihvat lica državljana trećih zemalja koji nezakonito prelaze iz BiH u Hrvatsku.

Osim toga, istaknuto je da se prema migrantima koji se vraćaju iz Hrvatske na teritoriju BiH, preduzimaju mjere i radnje u skladu sa Zakonom o strancima, te se smještaju u imigracioni centar ili u neki od privremenih prihvatnih centara na području BiH, a takođe se preduzimaju i mjere sa ciljem njihovog udaljenja iz BiH.

“Tokom 2022. godine Služba je udaljila ukupno 829 lica. Takođe, Služba sprovodi postupak prisilnog udaljenja čime je napravljen značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredijeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH”, istakli su iz Službe za poslove sa strancima.

Oni su naveli i da je trenutna situacija po pitanju povećanog priliva migranata u BiH stabilna, te da su u privremenim prihvatnim centrima i imigracionom centru smještena 1.304 migranta, od čega je 498 migranata smješteno na području Unsko-sanskog kantona /USK/ i to 339 migranata u prihvatnom centru “Lipa” a 159 migranata u prihvatnom centru “Borići”, što je znatno manje od kapaciteta za prihvat migranata na području USK.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je danas otvoreno pismo ministrima bezbjednosti i inostranih poslova u Savjetu ministara Nenadu Nešiću i Elmedinu Konakoviću, kao i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi povodom najnovijeg migrantskog talasa koji je zahvatio ovaj dio BiH, u kojem je naveo da, prema informacijama iz medija, Hrvatska sa svoje teritorije migrante vraća u BiH po međunarodnom sporazumu o readmisiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti