08.05.2024.
HomeNovostiIzborni zakon: Kupuju li lideri vladajuće koalicije BiH vrijeme i zbog čega

Izborni zakon: Kupuju li lideri vladajuće koalicije BiH vrijeme i zbog čega

Još jedan u nizu rokova vezano za dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut. Do danas je trebalo da se koalicioni partneri na nivou Bosne i Hercegovine dogovore u skladu sa obećanjem sa prošlonedjeljnog sastanka HDZ-a, SNSD-a i „trojke“  u Istočnom Sarajevu. Kupuju li lideri vladajuće koalicije BiH vrijeme i zbog čega?

Iako ni danas nije postignut dogovor, bar ne zvanični, vezano za izmjene Izbornog zakona BiH, predsjednik HDZ-a ipak je optimista. Vidjećemo u kojoj mjeri će biti usvojene tehničke izmjene i izmjene vezano za CIK i Predsjedništvo BiH na Savjetu ministara, rekao je Ćović. Istakao je da će učiniti sve da da ključni doprinos da više niko ne mora ništa nametati u BiH.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

„To je samo prijedlog trojke. Imam uvid u taj dokument dobio sam ga kao takav. Mislim da ce na iduću sjednicu Predsjedništva ići zajednički prijedlog kakav smo predlagali  i dogovarali i koji nije do karaja usvojen. Vjerujem da će na prvoj radnoj sjednici Savjeta ministara u narednih desetak dana ići prijedlog  ne taj nego zakon koji je već u proceduri.“

Mnogo oštriji tonovi dolaze iz Naše stranke, koja je dio „trojke“. Predrag Kojović, poslanik u Parlamentu BiH tvrdi da trenutno ne postoji koalicija i da koalicioni dogovor koji se ticao evropskog puta više ne postoji i da, kako kaže, Dodiku ne treba više bacati pojas za spasavanje pregovorima.

PREDRAG KOJOVIĆ,  zastupnik Naše stranke u ZD PSBiH

“Mi imamo zakon koji je kao dobar. Teško da ćemo napraviti bolji zakon od onog što je visoki predstavnik uradio. Ako je cilj ovih sastanaka da se mijenja dio odredbi da se CIK iz jedne političke garniture da u ruke drugoj političkoj garnituri naša stranka neće u tome učestvovati“.

Već viđen scenario koji iscrpljuje i mrcvari ovo društvo, smatra prvi čovjek PDP-a. Podsjeća da je rok za dogovor o izmjena izbornog zakona četiri puta prolongiran. Prvi je bio krajem prošle godine, drugi u februaru, treći u martu, a četvrti je istekao danas.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a

„Klasična kupovina vremena i pokušaj da se prvo uđe u ibornu godinu kao što se desilo pa onda period kada slijedi raspisivanje izbora i kada je nemoguće mijenjati izborni zakon na način kako je to predviđeno“.

Politička analitičarka Ivana Marić ne vjeruje da će doći do dogovora o izmjenama izbornog zakona naročito zbog poremećenih odnosa i sukoba unutar koalicije. Napominje da za dogovor o izmjenama izbora članova Predsjedništva BiH ima vremena, jer su opšti izbori za dvije godine.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

„Šteta je što RS ne pristaje na indirektan način izbora člana predsjedništva, jer već postoji dogovor između Hrvata i Bošnjaka da to ide indirektno. jedna od prijedloga je da to bude neko od izabranih zastupnika u PD PS BIH čime bi se osigurala nacionalna zastupljenost i ispunili svi zahtjevi.“

Većina naših sagovornika saglasna je da bi se uvođenjem paketa integriteta u izborni proces – video nadzora, skeniranja listića smanjila uloga Centralne izborne komisije u smislu donošenja odluka i da bi ono u tom slučaju postalo tehničko tijelo. Pitanje je zašto se onda lideri ne dogovore i konačno stave tačku na sagu zvanu izmjene Izbornog  zakona koja mjesecima traje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti