Za formiranje Vlade FBiH sve je manje vremena

0

Ne nazire se kraj sage oko izbora Vlade Federacije. Novi zaokret nakon što je i Igor Stojanović, kao drugi potpredsjednik Federacije, odbio staviti potpis na Bradarinu Оdluku o imenovanju Federalne vlade. Sve je manje vremena do isteka zakonskog roka, a čini se da smo svaki dan dalje od potvrđivanja novih federalnih ministara.

No, bez obzira na to, Dragan Čović tvrdi da će sjednica Predstavničkog doma biti naredne sedmice kada bi trebalo da bude potvrđena i Vlada Federacije.

REFIK LENDO, potpredsjednik Federacije BiH

Ja želim obavijestiti građane da ja neću dati saglasnost o odluci imenovanju Vlade Federacije.

Ovako je govorio Refik Lendo od prvog dana imenovanja na poziciju potpredsjendnika Federacije i ostao pri svome stavu. Kaže, tri su razloga zbog čega nije zvanično stavio potpis na Odluku koju mu je dostavila predsjednica Federacije Lidija Bradara.

REFIK LENDO, potpredsjednik Federacije BiH

Prvo nema pobjedničke stranke u tim procesima. Broj dva Odluka je donesena mimo Ustava i zakona, i bez saglasnosti dva potpredsjednika Federacije, kako je to Ustav Federacije regulisao. evo da vam pokažem kako je ona tom najnovijom odlukom ignorisala mene i drugog potpredsjenika Igora, sama donijela i odluku koju im namjeru uputititi u Parlament FBiH. Da vam pokažem kako treba da izgleda, vidite dva pečata, takva treba da bude a njena nije. treći razlog ja ne znam te ljude koji su predloženi kada je u pitanju izbor Vlade FBiH.

A Ustav Federacije jasno kaže da predsjednik Federacije, uz potpise oba potpredsjednika, imenuje Vladu Federacije i samo sa dva potpisa šalje u Zastupnički dom Federalnog parlamenta na potvrđivanje. Bez obzira na to, Odluka o imenovanju premijera Federacije i ministara u Vladi Federacije će sa samo jednim potpisom pred zastupnike u Zastupnički dom i to, kako sada stvari stoje, već naredne sedmice, potvrdila je to za BHRT, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Sjednica će bez obzira na broj potpisa rukovodstva Federacije biti održana i na njoj će biti riječi o odluci rukovodstva.

Bez drugog potpisa Bradara je ostala zbog imena ministara u novoj Vladi FBiH. Igor Stojanović izjave nije davao, ali se na svom facebook profilu oglasio pojasnivši da je pisao pismo liderima stranaka SDP-a, HDZ-a i NESa, te pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH jer, kako kaže, ne želi svoj rad početi opterećen aferama i kompromitovanim kadrovima.

IGOR STOJANOVIĆ, potpredsjednik Federacije BiH

Kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija.

Lider HDZ-a BiH Stojanovićev potez pravda riječima da je partner uzeo koji dan da razmisli, ali u ponedjeljak očekuje potpis i jasno poručuje da neće mijenjati svoje kandidate.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Gospođa Bradara kao predsjednica Federacije je dobila i potpise političkih opcija koji jamče da i u jednom i u drugom Domu imamo dovoljan broj potpore, naravno to treba usuglasiti sa drugim elementima i Ustava Federacije i Izbornog zakona pa i s onim što je nametnuo visoki predstavnik od 2.listopada prošle godine. Znači, mi radimo kao da će se to desiti 6.-og i ja sam uvjeren da ćemo mi imati zakazan Zastupnički dom kad ćemo moći ti odraditi sukladno Ustavu i zakonu.

I ponovo smo na početku priče. Za jedne po zakonu i Ustavu, za druge suprotno tim istim zakonskim odredbama. Ostvari li se najava predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije i zakaže sjednicu, možda 98 zastupnika u federalnom Parlamentu uspije defenisati većinu i naći izlaz iz nastale situacije.