27.04.2024.
HomeNovostiLendo i Stojanović odbili potpisati Bradarinu Odluku o imenovanju nove Vlade

Lendo i Stojanović odbili potpisati Bradarinu Odluku o imenovanju nove Vlade

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo i Igor Stojanović neće dati saglasnost na Odluku predsjednice FBiH Lidije Bradare o imenovanju nove entitetske Vlade.

Lendo je ponovio da neće dati saglasnost jer među predloženim ministrima nema nijednog iz, kako je rekao, pobjedničke stranke, odnosno SDA.

“Odluka je donesena mimo saglasnosti dva potpredsjednika. Ja ne znam te ljude koji su predloženi za ministre. Ovdje imamo nepostojanje Ustava FBiH. Pri ovoj pameti neću dati potpis”, poručio je Lendo.

Kako je rekao, Odluka je napravljena da ide u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, a fale joj dva potpisa potpredsjednika.

“Visoki predstavnik je rekao da se nas troje dogovorimo”, rekao je Lendo.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović je za BHRT rekao da će pisati Centralnoj izbornoj komisiji BiH, te da će tražiti dodatne provjere kandidata za ministre.

Stojanović je proteklih dana govorio da nije siguran da će potpisati Bradarinu Odluku zbog odluke HDZ-a BiH da Sanja Vlaisavljević bude ministarka, ali i zbog nekih drugih prijedloga, o kojima nije htio govoriti.

Bradara je jutros poslala potpredsjednicima FBiH Odluku o imenovanju nove Vlade.

Procedura je takva da oba potpredsjednika trebaju staviti potpis na odluku kako bi lista imena novih ministara bila konačna i dostavljena Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na potvrđivanje.

Zakonski rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH ističe. Koalicioni partneri nadaju se da bi sjednica Predstavničog doma, na kojoj bi Vlada bila imenovana, mogla biti održana do 6. aprila.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti