24.06.2024.
HomeNovostiNa području Jezera pronađeno zlato

Na području Jezera pronađeno zlato

Laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero pokazali su visoke sadržaje zlata, potvrdio je generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Miloš Bošnjaković.

“Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, istakao je Bošnjaković.

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a to je ujedno i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana.

U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka.

Iz kompanije navode da za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu.

“Stoga menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti”, poručili su iz Lykosa.

Ova kompanija, listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme SNK Metali. Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je obezbijedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti