12.06.2024.
HomeNovostiKoga kontroliše MUP TK: Za kamere i špijunsku opremu, zlu ne trebalo,...

Koga kontroliše MUP TK: Za kamere i špijunsku opremu, zlu ne trebalo, potrošeno 250.000 KM

MUP TK Uprava policije za gotovo 250.000 KM nabavlja špijunsku opremu i ANPR kamere, sve pod izlikom profesionalnijeg rada policije. Republika Srpska još krajem 2018. godine, pod istim izgovorom, nabavljala je sofisticirane kamere sa softverom za detekciju i prepoznavanje lica i to na više lokacija. Kamerama, kojim prati svaki pokret građana, Beograd je pokrio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok kineski režim ovakvu i sličnu opremu koristi za apsolutnu kontrolu građana. Onu za prepoznavanje emocija koriste u kontroli zatočenih Ujgura, muslimanske nacionalne manjine. SAD su zabranile ovakvu opremu iza koje stoje kineski proizvođači.

Svjedoci smo sigurnosne situacije u regiji, a u slučaju prenošenja na naše područje, ne daj bože, mi ćemo morati zaštititi građane. Znamo svi šta rat donosi, a nama je potrebno sofisticiranije naoružanje. Oprema koju nabavljamo će biti upotrijebljena za efikasnije i profesionalnije izvršenje poslova i zadataka policije. U konačnici to će doprinijeti boljem stanju sigurnosti građana u Tuzlanskom kantonu.“

Rekao je ovo početkom januara Dževad Korman, direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, dok se hvalio nabavkom, „zlu ne trebalo“, transportera. Kada je govorio o „profesionalnijem policijskom djelovanju“, međutim, nije spomenuo da je Uprava policije kojom rukovodi još 27. oktobra prošle godine raspisala tender za nabavku, ni manje ni više nego – špijunske opreme. Koga će špijunirati – nije precizirao, ali je namijenio 20.000 KM. Na zvaničnoj stranici MUP-a TK ne postoji trag o ovoj kupovini, iako se, kada su javne nabavke u pitanju, trude da građani čiji se novac troši znaju kada policajci, na primjer, idu na sistematske preglede ili kada se rješavaju rashodovanih vozila…

Žurnal, naravno, od Kormana čeka odgovore na pitanja s kim je sklopio ugovor, koliko mu je ponuda stiglo, i najvažnije, ko je proizvođač opreme i šta s njom namjerava da radi.

U međuvremenu, od ilidžanske firme „MIBO komunikacije“, po ugovoru od 5. decembra prošle godine, nabavio je i sistem za optičko snimanje – ANPR kamere, kako bi kontrolisao saobraćaj. Stigla mu je samo jedna ponuda pa je požurio da posao, zlu ne trebalo, što prije okonča. 219.995 KM!

Detalja o proizvođaču, takođe, nema, a direktor Uprave policije na pitanja Žurnala – ćuti.

Do transparentnosti koja bi trebalo da je zagarantovana građanima, javnost bi mogla da se prisjeti detalja iz ne tako davne prošlosti.

BIG BROTHER LUKAČ

„Na osnovu analize rada ANPR kamere, koja je instalirana u okviru projekta ‘Pametan sistem, Banjaluka siguran grad’, na jednoj lokaciji u gradu mjesečno se evidentira između 12.000  i 15.000 prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa i između 4.000 i 5.000 prekršaja korišćenja mobilnog telefona koji nije prilagođen upotrebi u vozilu“, objavila je Vlada RS krajem maja prošle godine.

MUP RS nije dangubio pa je postavio sofisticirane kamere sa softverom za detekciju i prepoznavanje lica i to na više lokacija. Građani su sumnjali u dobre namjere policije.

Na najprometnijim mjestima u Banjaluci policija svakodnevno prati svaki pokret. Zanimljivo, kamere snimaju sve uglove i na mjestima gdje su se građani okupljali kako bi se pobunili protiv režima – u parku Mladen Stojanović i na Trgu Krajine.

Bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču naročito su smetali građanski protesti 2018. godine, organizovani nakon brutalnog ubistva 21-godinšnjeg Davida Dragičevića. Dok je vlast na sve moguće načine zataškavala detalje i krila dokaze, prvi policajac se brutalno obračunavao za građanima – palicama, pendrecima, nezakonitim privođenjima i hapšenjima. Iste godine MUP je započeo proces nabavke 325 kamera, od kojih 66 ima mogućnost detekcije lica. Neke od ovih kamera u sekundi snime lice i povežu ga s podacima MUP-a, pa čak i onim koje prikuplja sa društvenih mreža.

Režim je, po cijeni od  527.672 KM, sofisticiranom opremom snabdjela IT tender firma „Prointer“, s kojom, prema priznanju aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika, „sarađuje“ njegov sin Igor Dodik.

MUP RS nikada nije odgovorio na pitanje portala Capital koja je namjena sistema video nadzora i koji je cilj snimanja.

Da stanovništvo, posredstvom institucija, redovno prati vlasti blizak „Prointer“, koji ima uvid u gotovo sve baze podataka građana BiH, dokaz je i to da je sa agencijom „Kamir“ iz Širokog Brijega instalirao video nadzor na graničnim prelazima i objektima koje koristi Uprava za indirektno oporezivanje. Građani su platili 2,5 miliona KM.

KINESKA ČIZMA

Ovakvu sofisticiranu opremu uglavnom koriste brutalni režimi. Kina tako masovno nadzire građane. Vlast ove zemlje još 2010. godine na ulice Urumqija postavila je 40.000 nadzornih kamera. Otporne su na udare, a pomoću njih policija nadgleda više od 4.000 javnih lokacija, uključujući gradske ulice, autobuska stajališta, škole i trgovačke centre.

Prije dvije godine BBC je objavio da kineske vlasti na Ujgurima testiraju kamere koje koriste umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje osjećaja.

Britanski novinari razgovarali su s kineskim informatičarom koji im je ispričao kako na Ujgurima testiraju novi softver za prepoznavanje emocija. Procjenjeno je da su kineske vlasti u “logorima za preodgoj” u provinciji Xinjiang držale u zatočeništvu više od milion Ujgura, muslimanske nacionalne manjine.

Sophie Richardson, kineska direktorica međunarodnog udruženja za zaštitu ljudskih prava „Human Rights Watch“, istakla je tada da je riječ o ljudima pod nadzorom, koji su pod velikim pritiskom razumljivo nervozni.

„Uzimati to kao pokazatelj krivice duboko je problematično“, upozoravala je.

Za „bratom Si Đinpingom“ ne zaostaje ni Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. U Beogradu su postavljene stotine kamera, kupljenih od kineskog „Huaweija“.

“Neće postojati nijedna važnija ulica, prolaz, izlaz ili ulaz u grad u kojem bi neko mogao nestati. Znači, negde je morao staviti kacigu na glavu. Ako je stavio kacigu, ako je stavio fantomku ili silikonsku masku, negde je to morao napraviti. Tako ćemo znati iz kojeg ulaza je izašao, znaćemo u kojoj zgradi živi, iz koje je ulice, iz kojeg auta, ko je s njim bio u tom autu”, detaljisao je bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

SAD ZABRANILE RIZIČNU KINESKU OPREMU

Krajem novembra prošle godine Savezna komisija za komunikacije Sjedinjenih Američkih Država  usvojila je nova pravila kojim je zabranjen uvoz i upotreba komunikacijske opreme rizične po nacionalnu bezbjednost.

Na popisu zabranjene opreme je je i ona koju proizvode „Huawei Technologies“, „ZTE Corporation“, „Hytera Communications“, „Hangzhou Hikvision Digital Technology“ i „Dahua Technology“ i njihove podružnice.

Upravo ANPR kamere „Hikvisiona“, kineskog državnog proizvođača opreme za videonadzor za civilne i vojne svrhe, korištene su u masovnom nadzoru Ujgura.

I bivši načelnik sarajevske Opštine Centar, SDA-ov Nedžad Ajnadžić imao je posla sa firmama s crne liste. Protiv korona virusa borio se direktnom pogodbom sa firmom SYS Company i Patrio d.o.o. Visoko, od kojih je nabavljao termalne hibridne kamere, kao i kamere za mjerenje temperature. Kamere su, pisao je portal Tacno.net, plaćene više od tržišnih vrijednosti, a kineski proizvođač kamera je na američkoj crnoj listi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti