19.04.2024.
HomeNovostiTuzlanski kanton uz Mostar i Zenicu prvi put dobio HPV cjepiva

Tuzlanski kanton uz Mostar i Zenicu prvi put dobio HPV cjepiva

Tuzlanski kanton je uz Mostar i Zenicu prvi put dobio HPV cjepiva protiv raka grlića maternice. Iako je cijepljenje protiv ove bolesti u svijetu već odavno redovitо u našoj zemlji se tek uvodi, a zdravstveni djelatnici se o tome educiraju. Važno je, kako je rečeno u Tuzli, što prije krenuti s cijepljenjem, a ciljna skupina će biti djevojčice osmog razreda.

Rak grlića maternice jedini je karcinom na koji se zasigurno može preventivno djelovati i to cijepljenjem. HPV vakcine od danas su dostupne i u Tuzlanskom kantonu

SANJIN MUSA, Zavod za javno zdravstvo FBiH

“Ciljna skupina u djevojčoce u osmom razredu osnovne škole, s tim da se ovo cjepivo može dati od devete do dvadeset i pete godine, ali je ciljna populacija osmi razred i djevojlice osmih razreda”.

Da bi djevojčica primila cjepivo neophodna je suglasnot roditelja. U Bosni i Hercegovini se HPV vakcina tek uvodi dok u drugim zemljama svijeta ovo cjepivo je redovito već 15 godina. U tim zemljama rak grlića maternice bi se zbog redоvitog cijepljenja uskoro mogao i iskorijeniti.

GORAN ČERKEZ, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH

“Ono što je važno reći jeste da je vakcina sigurna, provjerena i da je vakcina koja daje jako visok imunitet, pa čak i nakon deset i više godina taj procenat imuniteta je jako visok”.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u ovom entitetu na godišnjoj razini od raka grlića maternice oboli 160 žena, a više od 60 njih izgubi bitku.Cjepivo, iako je veoma skupo, za sada će biti besplatno.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo

“Nema nikakve bojazni, jer su nus pojave praktično nikakve osim onih na mjestu aplikacije, bol u ruci, crvenilo. I zbog toga mi želimo ohrabriti zdravstvene radnike da djevojčice koje će doći sada za početak budu sigurne”.

 U Tuzlanskom kantonu od raka grlića maternice godišnje oboli trideset žena. Cijepljenjem HPV-om ne bismo smjeli više biti dio crne statistke.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti