– Rekord je i dalje u 2019. godini, ali novembar i decembar 2022. godine bolji su u odnosu na 2019. godinu. Najprometniji je bio novembar 2022. godine sa oko 50 hiljada opsluženih putnika – kaže Halilčević za Fenu.

Od 1. novembra 2022. godine u zimskom redu letenja ostvarena je saradnja s kompanijom Ryanair, dok kompanija WizzAir ima svoja dva bazna aviona na MAT-u.

Kompanija Rynair ima operacije na tri destinacije i to Beč, Memingem i Štokholm, dok WizzAir saobraća na 14 destinacija. Ugovor sa Ryanairom imamo do 2024. godine, a sa WizzAirom do 2025. godine – napominje Halilčević.

Broj prevezenih putnika možda bi bio i veći da do polovine 2022. godine nisu važila pandemijska pravila. No, u 2023. godini menadžment MAT-a ima još ambicioznije planove.

– Naš plan je da prevezemo oko 600.000 putnika. Nastojat ćemo da to ispunimo – naglašava direktor MAT-a.

Menadžment tuzlanskog aerodroma vodi razgovore i s drugim avioprijevoznicima, a sa trenutnim partnerima se razgovara o eventualnom proširenju mreže letova. Sve to mora pratiti i infrastruktura, a trenutno se završavaju procedure vezano za radove na izgradnji trećeg odlaznog gejta.

– Taj projekat nam je veoma važan, kao i završetak atrija i parking. Bilo je u ranijem period određenih grešaka, nastojimo to ispraviti, i sve radove privasti kraju – podvlači Halilčević.