27.04.2024.
HomeNovostiSukob interesa dugogodišnja boljka koju niko ne liječi

Sukob interesa dugogodišnja boljka koju niko ne liječi

Sukob interesa, odnosno nedozvoljeno obavljanje više javnih funkcija istovremeno, jedna je od najvećih boljki u BiH, ali protiv koje se nadležni, po mišljenju mnogih, ne žele boriti, jer im odgovara sjedenje na dvije ili više fotelja i punjenje njihovih novčanika.

Ipak, Kanton Sarajevo pokazuje da je, ukoliko postoji želja, ali ne i strah, moguće uhvatiti se ukoštac sa ovim problemom, a rješenje se zove Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije.

Ovaj zakon, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, zabranjuje obavljanje više javnih funkcija istovremeno, a bar zasad pokazuje da niko nije iznad zakona, pogotovo političari.

Sebija Izetbegović, Aljoša Čampara, Adnan Delić, samo su neka od zvučnijih imena protiv kojih je Ured za borbu protiv korupcije pokrenuo postupak, jer sjede na dvije fotelje, tačnije, prihvatili su mandate kao zastupnici (poslanici), odbornici ili delegati u skupštini, a u isto vrijeme obavljaju i direktorske funkcije.

Spisak će, prema najavama, biti proširen na najmanje 20 imena iz ovog kantona, a svi oni imaće pred sobom jasan izbor: ostavka na jednu od dvije javne funkcije ili suočavanje sa razrješenjem sa istih te novčane i druge oblike sankcija.

Kada je u pitanju Republika Srpska, ali i BiH, Zakon o sprečavanju sukoba interesa pitanje je koje se do sada provlačilo u javnosti više puta, ali bilo kakav epilog izostajao je svaki put. Da stvar bude gora, često su se pojavljivale i druge slične ideje koje su trebale da znače – STOP višestrukim funkcijama!

Posljednju u nizu, podsjećamo, najavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, odmah nakon izborne pobjede, a koja je trebalo da znači da izabrani odbornici, ministri i slično, a koji su takođe i direktori u ustanovama i preduzećima, izaberu gdje će. Naravno, kako se i očekivalo, počela je opšta pobuna, pa je sada dovoljno dati drugu platu u humanitarne svrhe, ali ostati u udobnoj kožnoj fotelji.

Za poznavaoce prilika ništa od navedenog nije iznenađenje, a priča o sukobu interesa samo je jedna u nizu bajki kojima se nadležni godinama služe.

“Onome ko ima krunu na glavi, više je stalo do krune nego do glave, kazao je jednom Simović. Previše je onih koji su i birani i postavljani i oni su se toliko navikli na takav život da im ne pada na pamet da ga se odreknu. Učiniće sve da u tome uživaju koliko god mogu. I zato se u vezi s tim pitanjem, osim povremenih deklarativnih osuda i najava nepostojeće borbe, neće desiti ama baš ništa”, kaže Goran Dakić, novinar iz Banjaluke za “Nezavisne novine”.

Mladen Bubonjić, komunikolog, smatra da se ovdje isključivo radi o populizmu.

“Niko ko je ovako privilegovan neće sjeći granu na kojoj sjedi. A sjede i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, plus u nekoliko raznih pododbora i odbora”, ističe Bubonjić, koji ironično naglašava “sve će se ovo promijeniti ako građani nastave da slijepo vjeruju onima koji obećavaju i ako ćemo biti naivni”.

“Dosadašnje iskustvo, prakse i navike vlastodržaca su nam dokaz da ne treba očekivati ništa, nikakvo rješenje niti promjenu, pa čak i zbog toga što je BiH dobila kandidatski status i što je jedan od reformskih zakona da se spriječi sukob interesa. Mislim da će oni veoma teško to učiniti, ali bih ipak sačekao da vidim kako će se ponašati”, zaključio je Bubonjić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti