28.03.2024.
HomeNovostiŠta je presudilo povlačenju McDonald'sa iz BiH?

Šta je presudilo povlačenju McDonald’sa iz BiH?

Petog dana od zatvaranja preostalih pet McDonaldsovih objekata u BiH, odnosno, tri u sarajevu i dva u Mostaru, javnost još nije saznala motiv.

No, nezvanične verzije postoje. BiH je sada rame uz rame sa Rusijom i Bjelorusijom, tržištima odakle se prošle godine, ovaj svjetski brend povukao, a to, kažu ekonomisti, nije dobar signal prema inostranstvu.

No, iako je saradnju sa ovim državama obustavio u znak podrške Ukrajini, povlačenje MCD sa bh. tržišta produkt je “domaćeg javašluka”, kaže urednik portala Raport Kenan Kešmer.

“Zvanični odgovori će, po svemu sudeći, izostajati neko vrijeme, a možda ga uopšte neće ni biti. McDonalds je veliki svjetski brend i oni se zaista trude, kada imaju neke unutrašnje probleme da ne dižu na neki veliki nivo nego da to drže smireno. Pokušavaju to riješiti nekim svojim internim procedurama koje su već propisane. Što se tiče razloga, za sada, iza privremenog napuštanja tržišta, krije se zapravo jedan domaći javašluk. Za kompaniju koja je otkupila franšizu i koja je zastupala McD ovdje, utvrdilo se da su poslovali na jedan veoma sumnjiv način”, kaže Kešmer.

Podsjeća na ono o čemu su pisali i drugi mediji.

“Sve je krenulo od tog sudskog procesa sa Raiffeisen bankom, odnosno, oko prostorije u Titivoj ulici. McD nije plaćao, odnosno, ta kompanija koja ima franšizu, kiriju za taj prostor. Njihovo opravdanje je bilo da je to zbog toga što su oni adaptirali taj prostor. Međutim, ugovor sa Raiffeisen bankom je bio sasvim jasan, i sud je tako presudio, dakle, da oni, moraju isplatiti sve te zaostale kirije. Dug je prešao milion KM”, navodi Kešmer za N1.

Nakon što je to isplivalo na površinu, nastavlja, centrala McD za Evropu čije je sjedište u Beču, ušla je malo dublje u papire i sve ono što se dešavalo ovdje, na ovom tržištu. I tu su, u najmanju ruku, utvrđene neke nepravilnosti.

“Utvrđeno je da je rastrošnost bila na ogromnom nivou, kupovali su se skupocjeni automobili preko MCD i i lizing je otplaćivao sam McDonald’s, odnosno, franšiza, što je prema pravilima McD nedopustivo ponašanje. Pored toga, utvrđeno je da je McD ustupio u predizbornoj kampanji određene pozicije koje su oni zakupili na dugi period. Radi se o pojedinim ulicama u centru grada, a politika McD je da se ne miješaju u unutrašnja politička zbivanja, posebno ne u vrijeme predizborne kampanje”, kaže Mešer.

Prema njegovim saznanjima, upravo je to bila kap koja je prelila čašu.

“Kada su shvatili da to više ne može tako nastaviti, odlučili su oduzeti licencu kompaniji koja je ovdje vodila. Pored toga, utvđene su i ostale nepravilnosti. Navodno, nedostaje ogroman novac od marketinga, koji je izvlačen iz kompanije i presumjeravan negdje drugo. To će možda biti predmet neke istrage tužilaštva, još ne znamo, ali svakako da će McD tražiti ono što njemu pripada”, dodao je.

Šta će biti dalje, pitali smo, odnosno, je li realno očekivati da franšizu, ubrzo, preuzme neko drugi?

Kešmer kaže da će sada McD, vjerovatno, prvo riješiti ovaj problem, a nakon toga i upustiti u potragu za pojedincem ili kompanijom koja je spremna otkupiti franšizu i nastaviti poslovanje. Podsjeća da BiH za njih nije veliko tržište, ali da se radi o njihovoj geostrateškoj politici, tj. da budu što zastupljeniji i u svakom dijelu planete, pa samim tim i u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti