20.04.2024.
HomeNovostiIstinomjer: Od 513 predizbornih obećanja u 15 lokalnih zajednica, za dvije godine...

Istinomjer: Od 513 predizbornih obećanja u 15 lokalnih zajednica, za dvije godine ispunjena 23

Rezultati monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica u BiH nakon druge godine mandata ponovo su pokazali da su niži nivoi vlasti mnogo konkretniji u realizaciji datih obećanja. Istinomjer je pratio ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika, od čega su nakon dvije godine mandata ispunjena 23, ali su zabilježene i brojne aktivnosti na realizaciji ostalih obećanja.

Najviše predizbornih obećanja uoči Lokalnih izbora 2020. godine dao je načelnik Opštine Ilidža Nermin Muzur, ukupno 87, dok je najmanji broj obećanja u svom programu imao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković – njih tek deset.

Procenti ispunjenih obećanja u opštinama i gradovima su mnogo veći nego na višim nivoima.

Nakon dvije godine procenti obećanja koja imaju veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata iznose čak 68 odsto kada je u pitanju Opština Novi Grad Sarajevo, 50 odsto kada govorimo o Banjaluci ili 48 odsto u Banovićima.

S obzirom na ove procente, za očekivati je da će brojna obećanja biti ispunjena i u naredne dvije godine.

Pogledajte koliko su obećanja ispunili načelnici i gradonačelnici koje je pratio Istinomjer:

Novi izbori predstoje u Tuzli i Bihaću

Nakon provedenih Opštih izbora 2022. godine, Bihać i Tuzla ostali su bez svojih izabranih predstavnika na čelu grada. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je nakon šest godina na čelu ovog grada prihvatio osvojeni mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona, dok je Jasmin Imamović, nakon 21 godinu na poziciji gradonačelnika Tuzle, prihvatio osvojeni mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Za dvije godine mandata Šuhreta Fazlića nijedno od 17 datih obećanja iz izbornog programa nije ispunjeno u potpunosti, dok je njih šest ocijenjeno neispunjenim.

Tokom mandata Jasmina Imamovića, od 66 datih obećanja iz izbornog programa Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), neispunjenim su ocijenjena tek tri obećanja. Pet obećanja je ispunjeno.

Općina Banovići 

U mandatu 2020–2024. Istinomjer prati i 21 predizborno obećanje načelnika Općine Banovići Bege Gutića. Od tog broja, na skoro jednoj polovini obećanja u drugoj godini mandata zabilježene su značajne aktivnosti na njihovoj realizaciji, te su ona dobila ocjenu u progresu, dok su započete aktivnosti na realizaciji 11 obećanja.

Opština Centar Sarajevo

Od 28 obećanja načelnika Opštine Centar Sarajevo Srđana Mandića, nakon dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji devet obećanja, dok su određene aktivnosti zabilježene na realizaciji još deset obećanja.

Grad Zenica

Kada je riječ o Gradu Zenica, zaključno s drugom godinom mandata, na 21 datom obećanju zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji njih šest, te su ona dobila ocjenu u progresu. S druge strane, započete su aktivnosti na ispunjenju sedam obećanja, a na istom tom broju obećanja nisu zabilježene aktivnosti s ciljem njihove realizacije.

Grad Gradačac

Iz izbornog programa GO SDP BiH Gradačac 2020/2024, korištenog u izbornoj kampanji za Lokalne izbore 2020. godine gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića, Istinomjer prati ispunjenje 26 obećanja. Tokom prve dvije godine mandata u potpunosti su ispunjena dva obećanja. Obećanja u okviru kojih su u dosadašnjem toku mandata zabilježene konkretne aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija dobila su ocjenu u progresu, a takvih je bilo devet. Također devet obećanja dobilo je ocjenu započeto s obzirom na to su zabilježene određene aktivnosti kada se radi o njihovoj realizaciji.

Grad Gračanica

Kada je riječ o predizbornim obećanjima koje je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić dao za Lokalne izbore 2020. godine, njih je ukupno bilo 72, od kojih je u potpunosti ispunjeno jedno. Ocjenu u progresu dobilo je 25 obećanja. M

Grad Goražde

Obećanja Ernesta Imamovića, gradonačelnika Goražda, Istinomjer je prikupio iz predizbornih materijala pripremljenih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj samoupravi. Od ukupno 19 prikupljenih obećanja, pet je dobilo ocjenu u progresu, a devet je ocijenjeno kao započeto. Na preostalih pet obećanja nisu zabilježene aktivnosti.

Grad Bijeljina

Istinomjer prati 16 obećanja gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koja su prikupljena iz javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore. Nakon druge godine zabilježene su značajne aktivnosti u slučaju četiri obećanja, te su ona dobila ocjenu u progresu. Ocjenu započeto dobilo je devet obećanja, dok još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji dva obećanja.

Opština Novi Grad Sarajevo

Od ukupno 68 obećanja izdvojenih iz izbornog programa Semira Efendića pod nazivom “Nastavljamo zajedno” za Opštinu Novi Grad Sarajevo, zaključno s drugom godinom mandata nisu zabilježene aktivnosti na deset obećanja, 12 je dobilo ocjenu započeto, pet obećanja je ispunjeno, a skoro 2/3 obećanja, odnosno 41, dobilo je ocjenu u progresu.

Opština Novo Sarajevo

Od ukupno 69 obećanja izdvojenih iz izbornog programa Hasana Tanovića, načelnika Opštine Novo Sarajevo, nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji četiri obećanja, 42 su dobila ocjenu započeto, ispunjena su dva, a 21 obećanje dobilo je ocjenu u progresu.

Grad Banjaluka

U izbornom programu Draška Stanivukovića za mandatni period 2020–2024 “Nova Banja Luka” za Grad Banja Luka našlo se deset obećanja. Zaključno s drugom godinom mandata, na dva obećanja nisu zabilježene aktivnosti, tri obećanja su ocijenjena započetim, četiri obećanja su dobila ocjenu u progresu, dok je ispunjeno jedno obećanje.

Opština Ilidža 

Predizborni program načelnika Opštine Ilidža Nermina Muzura činilo je 87 obećanja. Na polovini mandata ispunjeno je jedno. Na 17 obećanja zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji, te su dobila ocjenu u progresu. Više od polovine obećanja, njih 45, u početnoj je fazi realizacije.

Opština Neum

Načelnik Opštine Neum Dragan Jurković dao je 63 obećanja u kampanji uoči Lokalnih izbora 2020. godine, a od toga je tokom dvije godine mandata ispunjeno sedam. Još 29 obećanja načelnika Jurkovića ocijenjena su kao započeta s obzirom na to da su zabilježene određene aktivnosti na njihovom ispunjavanju, dok u slučaju 19 obećanja nisu zabilježene nikakve aktivnosti.

Opština Stari Grad 

U programu načelnika Opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića našlo se 13 obećanja, od kojih su u potpunosti nakon dvije godine ispunjena dva. Dio obećanja dobio je ocjenu u progresu, četiri obećanja dobila su ocjenu započeto, dok u slučaju pet obećanja nisu provođene aktivnosti u smjeru njihovog ispunjavanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti