24.04.2024.
HomeNovostiSvako treće dijete žrtva vršnjačkog nasilja, škole i institucije bez odgovora

Svako treće dijete žrtva vršnjačkog nasilja, škole i institucije bez odgovora

Slučaj nasilja među djecom iz Gračanice, u kojem je dječak žrtva vršnjačkog i seksualnog nasilja, šokirao je cijelu zemlju i regiju. Vršnjačko nasilje je problem koji se zataškava u društvu, a odgovor nemaju ni škole, ni institucije.

MUP Tuzlanskog kantona i dalje istražuje slučaj vršnjačkog nasilja u Gračanici, a prema prijavama radi se o seksualnom zlostavljanju djeteta. Navodno je dječak iz Gračanice silovan i sve je snimano mobilnim telefonom. Društvene mreže gotovo su neizbježno mjesto surovih dječjih obračuna. Posebno zabrinjava činjenica da je sve više slučajeva nasilja već u osnovnoj školi.

SLOBODAN BLAGOVČANIN, Omladinski resursni centar Tuzla

„Jedan od najboljih načina kako da se borimo jeste prevencija i obrazovanje naših najmlađih. To u Bosni i Hercegovini, nažalost, izostaje te stoga jedno mjesečno možemo da saznamo da se u nekom od gradova dešava nasilje, bilo da je ono online ili, još tužnije, kada nam se nasilje dogodi uživo”.

Mirzi Malkočeviću svakodnevno na vrata kucaju roditelji i djeca tražeći pomoć i zaštitu. Ovaj profesor i trener samoobrane svoj rad je posvetio djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja. Kaže, slučaj iz Gračanice samo je jedan u nizu svakodnevnih ovakvih priča.

MIRZA MALKOČEVIĆ, Kravmaga, Tuzla

“Današnji profesori i nastavnici nemaju nikakva prava, kako god mi gledali na to. Jer oni, iako ukazuju na problem, uvijek su sputavani s neke druge strane. Oni ne mogu sebe da zaštite, vidjeli ste u našem okruženju da i sami nastavnici imaju problem s nasiljem. Jednostavno se treba naći mehanizam gdje se mogu kazniti ili spriječiti takva dešavanja. S druge strane, roditelji moraju se aktivno uključiti u to. Ne samo da budu sa strane, jer najveći problem je taj što roditelji nemaju vremena da razgovaraju s djecom “.

Profesor, pedagog, a sada i direktor Srednje hemijske škole u Tuzli Alija Mrkonjić već petnaest godina se bavi problemom vršnjačkog nasilja. Kaže nam da je tijekom jedne školske godine uočio stotinu slučajeva vršnjačkog nasilja.

ALIJA MRKONjIĆ, direktor Srednje hemijske škole u Tuzli

“Odgovornost je na svima nama, jer mi smo ti koji možemo da vidimo najmanju promjenu na svojoj djeci. Onaj roditelj koji kaže da nije primijetio da se s njegovim djetetom nešto dešava, on ne govori istinu. Jednostavno želi sebe ubjediti da je to neka prolazna faza koja će proći i eto, čisto da se ne bi zamjerio svom djetetu ne reaguje. Ako mu vi niste autoritet dijete će naći nekoga ko će mu to biti, jer mi svim imamo prirodnu potrebu za autoritetom”.

Na nasilje među djecom i ranije je upozoravano. Alarm je odavno upaljen, a sistemska rješenja izostaju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti