CIK BiH priznala sporni listić, petog delegata za državni Dom naroda iz Republike Srpske odlučiće žrijeb

0

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

To znači da će o petom delegatu iz RS odlučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog.

U uvodu je rečeno da je Komisija Narodne skupštine RS za izbor i imenovanja konstatovala da je od 83 glasačka listića jedan bio nevažeći, ali je nadležna služba CIK-a nakon uvida u glasačke listiće ocijenila da sporni listić nema elemente nevažećeg koji su propisani izbornim zakonom i da nije suprotan uputstvu navedenom na glasačkom listiću.

CIK BiH je danas u Sarajevu usvojio odluku prema kojoj su svi glasački listići na posrednim izborima u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine važeći.

CIK je sa pet glasova za i dva protiv utvrdio da se iz materijala koje je dostavila Narodna skupština, odnosno Komisija za izbor i imenovanja, može zaključiti da su izbori bili tajni, da je svima omogućeno biračko pravo i da u procedurama nije bilo nepravilnosti.

Prema odluci CIK-a, kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije dobila nijedan glas, lista Ranke Perić Runić osvojila je 12 glasova, koliko i lista PDP-a, lista Milana Radovića dobila je 16 glasova, Ane Ljubojević 13, Igora Žunića 14, Saše Grbića dva i Mladena Ilića 14.

Na odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora moguće je putem CIK-a žaliti se Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Odluku o dodjeljivanju mandata CIK donosi nakon pravosnažnosti odluke.

Protiv odluke bili su članovi CIK-a BiH Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić, koji smatraju da nema elemenata da se sporni glasački listić proglasi važećim, odnosno da se iz njega vidi da je namjera glasača jasna.