29.03.2024.
HomeSportOrlovi lete kući: Švicarska savladala Srbiju

Orlovi lete kući: Švicarska savladala Srbiju

Reprezentacija Švicarske je u odlučujućem meču 3. kola grupne faze Svjetskog prvenstva sa 3:2 savladala Srbiju, te se plasirala u osmiinu finala!

Zauzeli su Švicarci drugo mjesto u grupi G, dok je prvi Brazil, koji je večeras iznenađujuće poražen od Kameruna sa 1:0!

U osmini finala Švicarska igra protiv Portugala, dok će rival Brazila biti Južna Koreja. Kamerun i Srbija idu kući.

Loše je Srbija ušla u utakmicu i već u prvoj minuti je Švicarska imala dvije kolosalne šanse u jednom napadu. Udarce Embola i Xhake zaustavio je Vanja Milinković-Savić.

Konsolidovala se Srbija nakon desetak minuta igre, a onda i ona počela da prijeti, dok su se greške odbrane nizale na obje strane.

U 10. minuti je viđena gužva pred golom Švicarske, ali je na kraju to rezultiralo samo gol-autom, da bi minut poslije Živković pogodio stativu sjajnim udarcem iskosa s desne strane.

Do vodstva Švicarska stiže u 20. minuti. Tada veliku grešku pravi odbrana Srbije, a koristi je Shaqiri i pogađa za 1:0!

No, nije dugo trajalo slavlje Švicaraca, pošto nakon samo šest minuta Mitrović vraća stvari na početak. Pogodio je divno glavom nakon ubačaja Tadića s lijeve strane.

Ubrzo Srbija stiže i do preokreta. Pogriješila je odbrana Švicarske u 35. minuti, a Vlahović majstorski šalje loptu u malu mrežu za 2:1.

Činilo se da će Srbija otići na odmor s vodstvom, ali Embolo u 45. minuti poravnava na 2:2. Po ko zna koji put je pukla odbrana Srbije, s desne strane je ubacio Vidmer, a Embolo lagano pogađa s tri metra.

Švicarska sjajno ulazi u drugo poluvrijeme i u 48. minuti stiže do vodstva nakon predivne akcije. Shaqiri je divno prebacio odbranu Srbije i našao Vargasa, a on petom loptu ostavlja za Freulera, koji lagano pogađa za 3:2!

Embolo je u 57. minuti mogao staviti tačku na meč, ali je promašio. Srbija je pokušavala da stvori pritisak, ali nije imala snage da još jednom proba napraviti preokret.

Nije bilo većih uzbuđenja, ali jeste žestokih varnica na terenu, u kojim je uglavnom učestvovao Xhaka, kojeg su žestoko napadali srbijanski reprezentativci… Do kraja je ostalo 3:2.

U duelu Brazila i Kameruna nije bilo golova, uprkos činjenici da smo vidjeli dosta šansi. Brazil je u 14. minuti imao veliku priliku preko Martinellija, koji šutira preko gola.

Mbeumo je u finišu prvog dijela mogao šokirati Selecao, ali je njegov udarac sjajno zaustavio Ederson. Prethodno je Rodrygo pogodio spoljni dio mreže.

Mogao je Kamerun do gola i u 51. minuti preko Abubakara, ali napadač nije bio najprecizniji u odličnoj situaciji. Potom je još jednu priliku propustio i Martinelli. Do kraja je još prijetio i Bruno Guimaraes, ali bezuspješno.

Odluka o pobjedniku pada u 92. minuti kada za slavlje Kameruna pogađa Aboubakar. Postavio je konačnih 1:0, ali to je Kamerunu bilo dovoljno samo da ovjeri treće mjesto, koje ga ne vodi dalje…

Treba reći i da je Aboubakar nakon postizanja gola i zaradio drugi žuti karton, pa je isključen.

Svjetsko prvenstvo, grupa G:

Švicarska – Srbija 3:2 (Shaqiri 20’, Embolo 45’, Freuler 48’ / Mitrović 26’, Vlahović 35’)

Brazil – Kamerun 0:1 (Aboubakar 90+2’)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti