26.04.2024.
HomeNovostiKo će činiti vlast na državnom nivou

Ko će činiti vlast na državnom nivou

Centralna izborna komisija dala je rok do 2. decembra svim kantonalnim skupštinama i Narodnoj skupštini Republike Srpske da dostave liste sa izabranim delegatima u Dom naroda Federacije i Dom Naroda Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Trenutno je osam kantona dostavilo kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH. Inače, iako je jučer potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a BiH i osmorke – formiranje vlasti barem što se tiče SDA još nije završeno.

Sve se glasnije govori o koalicionom sporazumu osmorke sa HDZ-om BiH – šta se krije iza onog što je potpisano i kakvi su i kome ustupci napravljeni. No, postavlja se pitanje je li se požurilo sa koaliranjima budući da još nisu izabrani delegati u Domove naroda. A kako saznaje BHT omjer snaga će biti takav da će SDA u odnosu na osmorku imati najmanje 12 ruku, a moguće je da žrijeb iz Livna odluči da li će imati i više od 12.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

“Tad je jedna nova konstelacija odnosa. Prirodna konstelacija odnosa i mislim da ćemo do toga doći na način da ćemo imati 12 ruku. Odnosno 13 u Domu naroda i da će se morati sa nama praviti koalicija. Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to sve završiti. Evo ja tvrdim da će se završiti ovako.”

Naredne sedmice osmorka bi trebala imati sastanke sa SNSD-om kako bi dogovorili i raspodjelu vlasti na nivou BiH. Ono što će SNSD-u biti prioritet u razgovorima je evropski put i deblokada pojednih projekata. Istovremeno u SNSD-u vjeruju i očekuju da će im se izaći u susret i sutra omogućiti i četvrti delegati u državnom domu naroda.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

“Ne bih preporučio nikome da prave avanture u tom pogledu i mi nećemo oklijevati evo vidjeli smo to jučer pokušavaju iz opozicije nan neki drugi način da se dokopaju vlasti. Moraju se odblokirati projketi u RS BUK BIJELA, aerodrom u Trebinju, izgradnja gasovoda iz Srbije prema Banja luci i neće biti blokada.”

I u teroijskom i praktičnom smisilu koalicija od osam stranaka je vrlo rijetka, izazovna i sama po sebi može da bude vrlo nepraktična i nefunkciuonalna i ne uliva povjerenje da može opstati u stabilnu koaliciju, poručuju politolozi. Naglašvaju i da je SDA olako prepustila izbornu pobjedu.

ŠAĆIR FILANDRA, profesor FPN-a u Sarajevu

Moj utisak je da jedna takva sjajna izborna pobjeda ispuštena je iz razloga nepravovremenog reagovanja, neotvaranja ruku neblagovremenih poziva različitim ljudima tako da se SDa iz tih razloga našla po strani s druge strane blok osmorke ima jedini zapravo program koji nema nema nikakve zajedničke platfomre.

Posljednjim izmjenama koje je namentuo visoki predstavnik, Dom naroda FBiH ima ukupno 80 delegata i to po 23 iz svakog od konstitutivnih naroda i 11 iz reda Ostalih. O ovome bi sutra po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića trebao rasppavljati i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Interesantno je i da bi HDZ BiH u državnom domu naroda trebao imati najmanje tri delegata, što bi značilo da čak i ako Milorad Dodik bude imao četiri delegata ovaj dvojac neće imati većinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti