14.07.2024.
HomeNovostiVlada FBiH ograničila cijenu peleta

Vlada FBiH ograničila cijenu peleta

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o ograničavanju cijene peleta na maksimalno 480 KM plus PDV, a odluka stupa na snagu 12. novembra.

“Federalno ministarstvo trgovine predložilo je Vladi Federacije BiH donošenje ove odluke, a kao razlog za propisivanje ove mjere navedena je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta”, saopšteno je iz Vlade FBiH. 

Ovo ministarstvo navodi da se u tom kontekstu posebno ističu trgovci koji su, zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i motivirani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene.

Donošenjem ove odluke, kako je obrazloženo, također se omogućava prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Odluka će biti objavljena u sutrašnjem izdanju Službenih novina Federacije BiH, i stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja, odnosno 12.11.2022. godine, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj, obrazložilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti