14.07.2024.
HomeNovostiPokrenut spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Pokrenut spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja Direktive o velikim postrojenjima za sagorjevanje, a u vezi sa radom bloka četiri Termoelektrane Tuzla i bloka pet Termoelektrane Kakanj, objavljeno je na internet stranici Sekretarijata.

U saopštenju se navodi da je Energetska zajednica juče poslala BiH otvoreno pismo kako bi ukazali da se daljim radom bloka četiri Termoelektrane u Tuzli i bloka pet Termoelektrane u Kaknju krši Direktiva.

U pismu se ukazuje na to da su oba energetska postrojenja i dalje operativna iako je istekao period ograničenog produženja rada.

Prema ocijeni Sekretarijata, nastavak rada nakon isteka roka imao je negativan uticaj na zdravlje državljana BiH.

Energetska zajednica u pismu tvrdi da su se nadležni u BiH Deklaracijom obavezali da od 1. januara 2018. godine oba postrojenja nakon 20.000 sati rada prestati sa radom.

Nakon potpisivanja Deklaracije ministarski savjet Energetske zajednice je odobrio ograničeno produženje rada postrojenja.

U pismu se napominje da postrojenja mogu nastaviti s radom nakon isteka 20.000 sati samo u slučaju da ispunjavaju strože standarde Direktive o idustrijskim emisijama. Međutim, ti standardi nisu zadovoljeni.

“Početkom godine, poslanici Parlamenta Federacije BiH su usvojili zaključak sa namjerom da se produži rad ovih postrojenja do 1. januara 2028. Sekretarijat Energetske zajednice je iznio jasan stav se da ovom jednostranom odlukom krše obaveze BiH prema Sporazumu Energetske zajednice”, podsjeća se u pismu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti