22.07.2024.
HomeNovostiMinimalan napredak Bosne i Hercegovine na putu prema EU

Minimalan napredak Bosne i Hercegovine na putu prema EU

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini osiromašila su građane, ali su napunila državnu kasu, zbog povećanja prihoda od indirektnih poreza. Ukidanje akciza na gorivo i nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice još su na čekanju. 

Prihodi od indirektnih poreza u prvih devet mjeseci u Bosni i Hercegovini iznosili su 7 milijardi i 350 milijuna maraka i veći su za milijardu i 194 milijuna KM u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je za BHT1 iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

“Do rasta prihoda je došlo po svim vrstama indirektnih poreza, dakle i na uvozne dadžbine. Tu, prije svega, mislim na carinu i uvozni PDV. Isto tako, po osnovu svih vrsta akciza, ali i na PDV u unutrašnjem prometu”, kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Nakon što je privredi vraćena milijarda i 540 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 810 miliona KM, i veći su za 758 miliona KM u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Posljedično, rastu i plate u državnim i nižim nivoima vlasti. Kako dio novca vratiti građanima?

“Nije slučajno ono što je struka predložila početkom godine, a to je da se barem privremeno suspenduje naplata akciza za gorivo. To je ona akciza koja nema nikakvu jasno  definisanu namjenu, već ide u budžetsku tekuću potrošnju”, navodi ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Neriješeni odnosi između tri naroda i dva entiteta koji se prenose na sve i jednu poru života. Jednostavno, imamo situaciju da one strane, neekonomske, vuku svak’ na svoju stranu iz nekakvoga inata, pokušavaju da ne urade ono što treba. Onda tu cijenu plaćaju obični građani”, mišljenja je ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Novinar Siniša Vukelić od odgovornosti ne amnestira ni građane. Portal ‘Capital’, koji uređuje, izračunao je da ono što npr. državni parlamentarac dobije za mjesec, penzioner s prosječnom penzijom prima 12 mjeseci, a radnik s prosječnom platom gotovo pola godine. U takvom ambijentu, podsjeća, građani glasno negoduju samo zbog odluka visokog predstavnika ili izbornih rezulata.

“Jedino što možemo, možemo se moliti Bogu da ovaj sukob u Ukrajini što prije završi i da prođemo što manje oštećeni. To je jedini izlaz koji nam sad preostaje sa ovakvom vlasti koja je, očigledno, više zabavljena sobom i sve većim profitom koji se slijeva u budžete na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini”, smatra Vukelić.

U izbornoj godini oba entiteta pribjegavala su mjerama jednokratne novčane pomoći mladima, radnicima, penzionerima, demobilisanim borcima… Zabilježen je i blagi rast plata, ali je prema realnim pokazateljima inflacija, odnosno, rast potrošačkih cijena i do 100 odsto ‘pojeo’ rast plata. Istovremeno, nezaposlenost u našoj zemlji je najveća u regiji i iznosi oko 30 odsto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti