Izvještaj Brisela: Bosna i Hercegovina bez napretka u ključnim poljima

0

Jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti od strane Republike Srpske i demontiranje državnih institucija ugrozilo je perspektivu Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj uniji, istaknuto je u izvještaju Evropske komisije koji je posvećen Bosni i Hercegovini.

U izvještaju koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra, a u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid, ističe se da su stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnom nivou što je, kako se navodi, dovelo do skoro potpunog zastoja u reformama.

Stručnjaci Evropske komisije navode da je Bosna i Hercegovina “značajno” povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom vanjskom politikom Evropske unije, koje se odnose na sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini.

U nacrtu izvještaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila država.

Međutim, u nacrtu dokumenta se podvlači da su se “vlasti i stranke iz Republike Srpske zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, osporavajući usklađivanje sa izjavama Evropske unije i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije”.

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima.

Navodi se, između ostalog, da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije preduzelo nikakve korake da bi razvilo nacionalni program za usvajanje pravne tekovine Evropske unije.

Zbog “političke opstrukcije” je Ministarstvo finansija i trezora ometalo nesmetanu organizaciju oktobarskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Održavanje izbora je ocijenjeno dobro, ali se kaže da su oktobarski izbori obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena.

Ocijenjeno je i kako nije postignut napredak u obezbjeđivanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo.

Kada je riječ o pravosuđu, Evropska komisija nije zabilježila nijedan napredak u Bosni i Hercegovini. Ocijenjeno je da nije poboljšana nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mjere zaštite. Navodi se također da nedosljednost i preširoka diskreciona prava i dalje postoje u primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudija i tužilaca.

“Potrebne su hitne mjere da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kaže se u nacrtu dokumenta.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jer, kako smatraju stručnjaci Evropske komisije, politički lideri i pravosudne institucije nisu uspjeli da se izbore sa široko rasprostranjenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, “što je dovelo do dugoročnog zastoja i sve većih znakova političkog zarobljavanja”.

“Kontinuirani nedostatak napretka na svim nivoima povećava rizik od nazadovanja. Politički lideri i pravosudne institucije moraju hitno da poprave situaciju”, istaknuto je u izvještaju o Bosni i Hercegovini, prenosi Slobodna Evropa.