28.03.2024.
HomeNovostiLitar goriva u BiH mogao bi ići i do četiri KM

Litar goriva u BiH mogao bi ići i do četiri KM

Građani u BiH, po svemu sudeći, na finansijskom planu mogu očekivati novi udar na džepove.

Posljednje u nizu loših vijesti stižu iz Evropske unije, čije su članice dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji podrazumijeva ograničenje cijena prodaje ruske nafte, dok istovremeno grupa država izvoznica nafte OPEC+ od početka novembra smanjuje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Stručnjaci su uvjereni da je BiH pred velikim izazovima i problemima te da je uz trenutnu situaciju neminovno poskupljenje goriva. Podsjetimo, države EU postigle su načelni dogovor o novim sankcijama Rusiji (osmi paket), koji uključuje ograničenje cijena prodaje ruske nafte i to trećim zemljama (države koje nisu u EU), a ova mjera trebalo bi da stupi na snagu od 1. decembra. Usvojeni paket uvodi ograničenje cijena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje, što najviše pogađa brodsku industriju Malte, Grčke i Kipra, koje su izrazile zabrinutost ovakvom odlukom, jer njihovi tankeri prevoze većinu ruskih energenata tzv. trećim zemljama.

Upravo zato, na žestokom udaru mogla bi se naći i Srbija, jer, iako je EU zasad odložila odluku o mogućem izuzeću zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte, ta mogućnost je i dalje otvorena i biće definisana prije nego što zabrana zvanično stupi na snagu, a to je početak decembra.

“Prije 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na zapadnom Balkanu”, saopštio je jedan EU zvaničnik iz Brisela, prenosi RTS.

Podsjećamo, zapadni Balkan je u prvom nacrtu prijedloga o ovom paketu sankcija bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, ali je načelno ipak dogovoreno da od toga nema ništa. Da je zabrana zaista potvrđena, Srbija od 1. novembra ne bi mogla da se snabdijeva preko Jadranskog naftovoda (JANAF). To direktno dovodi u pitanje i cijene na tržištu u Srbiji, ali i odabir alternativnih pravaca snabdijevanja naftom. Problemi za Srbiju problemi su i za Bosnu i Hercegovinu, jer, podsjetimo, BiH za svoje potrebe uvozi sirovu rusku naftu ural, koja se zbog nepostojanja naftnih kompanija na teritoriji BiH prerađuje u zemljama regiona, tj. Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Pored toga, dio derivata kupuje se i u Sloveniji.

Da situacija bude još teža, grupa zemalja izvoznica nafte OPEC+, koja uključuje Rusiju, odlučila je da od 1. novembra smanji proizvodnju nafte. Na taj način slijedi rast cijena naftnih derivata ili, u prevodu, poskupljenje goriva.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, nedavno je za “Nezavisne novine” jasno rekao da će BiH po pitanju nafte gledati u pravcu komšija i da ne treba postavljati pitanje da li ćemo naći alternativu za crno zlato iz Rusije, već da li će zemlje u okruženju u kojima prerađujemo naftu naći alternativu za sebe.  Ove riječi ispostaviće se gotovo proročkim, a dalje prognoze, kaže on, nisu dobre.

“Nafta je zadnjih šest dana na svjetskom tržištu poskupjela 10 odsto. Obje ove odluke koje dolaze iz EU i OPEC+ te mogućnost zabrane transporta kroz Hrvatsku dovešće do toga da već od novembra možemo očekivati porast u većem iznosu nafte na svjetskom tržištu. Prognoze kažu da je vrlo vjerovatno da će se vratiti na 120 dolara po barelu”, pojašnjava Bečarević.

Navedeno povećanje, prema njegovom mišljenju, znači samo poskupljenje goriva.

“To bi na pumpama trebalo da se osjeti već naredne sedmice. Jer, čini mi se da idemo ka onim cijenama koje su bile prije mjesec i po, a onda ne mogu isključiti mogućnost da gorivo opet ide na 3,50 pa i četiri KM”, smatra Bečarević.

Da će doći do poskupljenja goriva na benzinskim pumpama, za “Nezavisne novine” potvrđuje i Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”.

“To je neminovno. Ulazne cijene su već povećane, imamo još nešto malo zaliha što nam je ostalo.  Koliko rastu te ulazne cijene, to vam ne mogu precizno reći jer se to mijenja na dnevnom nivou. Ne mogu vam sada reći ni koliko će iznositi to poskupljenje”, poručio je Bajić za “Nezavisne novine”.

Stručnjaci dodaju i da će do globalnih poremećaja doći i zbog toga što je dolar u ovom trenutku jači i od evra.

“Ono što posebno treba da nas brine jeste ukoliko dođe do zabrane transporta ruske nafte za Rafineriju Pančevo, onda RS gubi svoje količine koje je tamo uskladištila. I Srbija je onda u velikim problemima”, zaključio je Bečarević.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti