14.07.2024.
HomeNovostiTurski mediji: Prvi put Izetbegović gubi izbore, uzaludna podrška Erdogana

Turski mediji: Prvi put Izetbegović gubi izbore, uzaludna podrška Erdogana

Međunarodni mediji izvještavaju o rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini, a naslovi u turskim printanim i elektronskim medijima rezultate izbora opisuju kroz isticanje srodstva predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa osnivačem ove stranke i prvim predsjednikom RBiH Alijom Izetbegovićem.

Sözcü, poznate dnevne novine u Turskoj, koje izlaze u tiražu od preko 300.000 primjeraka, objavile su vijest s naslovom “Sin Alije Izetbegovića izgubio izbore”.

Turski news portal Medyascope objavio je vijest o Izetbegovićevom porazu uz napomenu da je on imao podršku turskog predsjednika.

“Bakir Izetbegović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), sin prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, dobio je 39 posto glasova. Predsjednik AKP-a i predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prethodno je podržao İzzetbegovića”, navodi se u članku objavljenom u turskom mediju.

Izvor : Članak u turskim medijima

Serbestiyet piše o izborima u Bosni i Hercegovini uz naslov “Historijski izbori u Bosni i Hercegovini: Sin Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović izgubio od socijaldemokratskog kandidata”, te su dodali:

“Prvi put u historiji zemlje političar s prezimenom Izetbegović izgubio je izbore. Umjereni i proreformski kandidati pobijedili su na izborima za hrvatskog i bošnjačkog člana u Predsjedničkom vijeću, dok je nacionalistička i proruska kandidatkinja Željka Cvijanović pobijedila na izborima za srpskog člana”, objavio je Serbestiyet, turski medij.

Erdoganova podrška bez uspjeha

Podsjetimo, u septembru je u posjeti Bosni i Hercegovini bio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji je dao podršku kandidatu SDA i predsjedniku ove stranke, Bakiru Izetbegoviću. Erdoğan je prilikom posjete javno o Bakiru Izetbegoviću govorio kao o svom bratu, braneći ga zbog brojnih distanciranja pojedinih bivših SDA funkcionera od njega.

Tom prilikom, turski predsjendik je kritikovao i Zapad, te je govorio o “cijepanju muslimana”, što je kod prozapadnih političara i građana u Bosni i Hercegovini izazvalo burne reakcije.

“Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku”, rekao je u septembru u Bosni i Hercegovini turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti