18.07.2024.
HomeNovostiPolicija: Kokain za crnogorsko tržište visoke čistoće, cijene rastu ljeti

Policija: Kokain za crnogorsko tržište visoke čistoće, cijene rastu ljeti

Kokain koji stiže na crnogorsko tržište izrazito je visoke čistoće, a cijena grama se kreće od 70 do 100 evra, a ljeti cijene rastu do 100, odnosno 150 evra, saopštila je Uprava policije u Podgorici.

U Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ističe se da u odnosu na lokalno tržište prikupljeni podaci ukazuju da je došlo do blagog porasta broja konzumenata kokaina, pri čemu je procenat konzumenata na nivou od 10 do 20 odsto u odnosu na ukupan broj konzumenata svih vrsta opojnih droga.

“Kokain se za potrebe lokalnog tržišta uglavnom doprema iz opština koje gravitiraju ka jugu Crne Gore, a za transport se dominantno koriste različite vrste prevoznih sredstava, pri čemu se skriva u unutrašnjosti vozila na teško pristupačnim mjestima, dok pojedina vozila imaju i specijalno izrađena mjesta za skrivanje takozvanih štekova ili bunkera”, ukazuje se u policijskom dokumentu.

Iz Uprave policije naglašavaju da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja u toku ljetnje turističke sezone, kada su registrovane i značajne promjene u dijelu koji se odnosi na cijene narkotika namijenjenih lokalnoj distribuciji.

Kokain koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće više od 90 odsto, naveli su iz Uprave policije, uz napomenu da su najčešće supstance koje se koriste za razblaživanje kreatin, tetramisol, norkokain, cinamoilkokain i ekgonin metil estar.

“Cijena kokaina namijenjenog za uličnu prodaju kreće su u iznosu od 35.000 do 40.000 evra po kilogramu, dok se dalja distribucija vrši po cijeni 70 do 100 evra po gramu. U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih opština dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 evra”, navela je Uprava policije.

U dokumentu se navodi da uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone, naročito u opštinama na Crnogorskom primorju, u značajnoj mjeri doprinosi i boravak klijentele visoke platežne moći, kako i razgranata mreža saradnika uključenih u pružanje različitih vrsta usluga i organizaciji različitih vidova zabave i noćnog provoda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti