24.04.2024.
HomeSportZrinjski u gostima savladao Tiranu i napravio veliki korak ka plasmanu u...

Zrinjski u gostima savladao Tiranu i napravio veliki korak ka plasmanu u treće pretkolo KL

Fudbaleri aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjskog, večeras su u Albaniji sa minimalnih 1:0 savladali Tiranu u prvom meču 2. pretkola Konferencijske lige.

Tako su Mostarci napravili značajan korak ka plasmanu u treće pretkolo, gdje ih čeka duel s boljim iz dvomeča kazahstanskog Tobola i Lincolna s Gibraltara.

Bila je ovo izrazito sigurna partija i pobjeda Zrinjskog, koja je mogla biti i ubjedljivija, ali na golu Tirane se u nekoliko navrata večeras istakao golman Bekaj. Za trijumf Plemića je iz penala u 12. minuti pogodio Nemanja Bilbija, koji je propustio još dvije dobre šanse, jednu je imao i Mario Tičinović, a posebno će Mostarci žaliti za onom prilikom Marija Ćužea iz posljednje minute utakmice. Tada je Ćuže izašao sam pred golmana Bekaja, ali on je zaustavio pokušaj loba… No, krenimo od početka:

Prvi šut na gol vidjeli smo u 7. minuti, a uputio ga je Mario Tičinović. Ipak, bilo je to izrazito slabo, pa je Bekaj lahko uhvatio loptu.

U 11. minuti Limaj nespretno udara Ivana Jukića po nozi u kaznenom prostoru i sudija Sotiriou pokazuje na bijelu tačku! Bilbija je preuzeo odgovornost, Bekaj je pročitao u koju će stranu šutirati, ali šut je bio dovoljno snažan i precizan da lopta završi u mreži za 0:1!

Nekoliko minuta poslije se ukazala prilika za Tičinovića, ali sjajno ga je zaustavio Behiratche. Tirana je potom na nekoliko minuta preuzela inicijativu i počela stvarati pritisak, ali bez konkretnih prilika.

U 23. minuti se iznenada ukazala jedna šansa za Bilbiju, i to nakon ubačaja s Josipa Ćorluke s desne strane. Udarac Bilbije je sjajno zaustavio golman Bekaj, a potom ga je Limaj izblokirao.

Nakon kornera je Marin Magdić šutirao glavom, ali jako neprecizno. U narednom napadu Hasani je uputio neugodan centaršut, ali Josip Čondrić se nije dao prevariti.

U 33. minuti je novu sjajnu šansu za Zrinjski namjestio Ćorluka. Fenomenalno je ponovo ubacio s desne strane, Tičinović je šutirao, ali i Bekaj je bio na visini zadatka pa je izvrsno zaustavio njegov pokušaj. Nedugo nakon toga je nakon greške odbrane domaćina šansu imao i Niko Janković, ali njegov šut sa 18 metara brani Bekaj.

Pet minuta prije kraja Tirana je imala najopasniju akciju. Na koncu ubačaj Ismailgecija ispred dva igrača domaćih kupi Čondrić. Do kraja prvog dijela ostalo je 0:1.

Nije bilo mnogo igre na startu drugog dijela zbog dosta prekida, a prvo uzbuđenje vidjeli smo u 54. minuti pred golom Zrinjskog. Magdić je tada blokirao Seferija, a isti igrač minut poslije šutira preko gola.

U 60. minuti opet Seferi pravi probleme odbrani bh. prvaka, ali na kraju njegov ubačaj završava u rukama Čondrića.

Uspostavio je nakon toga Zrinjski inicijativu i potpuno je kontrolisao utakmicu. U 71. minuti je Jukić probao glavom na ubačaj Tičinovića, ali izblokiran je.

Rutinski je Zrinjski do kraja iskontrolisao meč, nije dozvolio Tirani da zaprijeti i slavio je trijumf rezultatom 0:1. Ipak, ima za čime žaliti tim Sergeja Jakirovića, pošto je u posljednjim sekundama utakmice Mario Ćuže imao situaciju jedan na jedan s Bekajem, ali golman Tirane je odbranio pokušaj njegovog loba…

Revanš je na rasporedu u Mostaru naredne sedmice, te tada Zrinjski treba ovjeriti prolazak u 3. pretkolo.

Konferencijska liga, 2. pretkolo:

Tirana – Zrinjski 0:1 (Bilbija 12’p)

Stadion: Air Albania (Tirana). Gledalaca: 4.500. Sudija: Loukas Sotiriou. Žuti kartoni: Najdovski (Tirana). Janković, Kamenar (Zrinjski).

TIRANA: Bekaj, Najdovski, Behiratche, Toševski (od 75. Hussein), Ismailgeci (od 83. Pergjoni), Hasani (od 59. David), Aleksi, Limaj (od 59. Totre), Seferi, Xhixha (od 74. Gjumsi), Qefalia.

ZRINJSKI: Čondrić, Memija, Magdić, Barišić, Ćorluka, Tičinović (od 90. Malekinušić), Savić, Kamenar (od 77. Sučić), Jukić (od 78. Ćuže), Janković (od 57. Ilinković), Bilbija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti