25.07.2024.
HomeNovostiCijene goriva u BiH polako se kreću ka rekordnom iznosu od 4...

Cijene goriva u BiH polako se kreću ka rekordnom iznosu od 4 KM po litru i niko ništa. Vlast skrštenih ruku. A građani ogorčeni, ali zasad šute s nogom na gasu

Drastičan rast cijena goriva se nastavlja. Gotovo svako jutro novo iznenađenje na benzinskim pumpama. Iako se cijene goriva na svjetskom tržištu stabiliziraju, u našoj zemlji samo novi nameti. I računica nije jasna. Posebno građanima koji gorivo moraju kupiti.

Primjera radi, 2008. cijena nafte bila je 147 dolara po barelu i tada je gorivo u Bosni i Hercegovini bilo dvije marke i 10 feninga po litru. Posljednjih dana cijena na svjetskom tržištu je 113 dolara pod barelu, a na bh. pumpama gorivo doseže i tri marke i 71 fening po litru. Nedostaje li nam matematike ili samo logike? Pritom nove, bolne najave.

“Zbog općeg poremećaja u lancu snabdijevanje očekivati je da će cijena nafte i naftnih derivata rasti. To će utjecati na sve ostale troškove života i globalno poskupljenje tako da bi bilo neophodno pod hitno poduzeti određene mjere u cilju smanjenja ili eventualno usporavanja rasta cijena nafte i naftnih derivata. Tu, prije svega, mislim na ukidanje akciza”, poručuje Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

A ukidanja akciza na naftu i naftne derivate i smanjenja stope PDV-a ni u najavi. Oni koji bi trebali intervenisati zasad šute.

“Država treba intervenisati i braniti cijenu energenata, u ovom slučaju goriva, po svaku cijenu iz jednostavnog razloga jer je teško očekivati da vam raste cijena goriva, a da neće rasti transportni troškovi. Bilo koje donošenje tih mjera će imati ograničen efekat za razliku od onoga što se moglo dogoditi nekad u februaru ili martu da smo na vrijeme donijeli mjere. Ne bismo imali drastičan rast cijena”, ističe ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Drastična promjena situacije ušutjela je vlasti, pa više ne tješe građane da imamo najniže cijene goriva u regionu. Bosna i Hercegovina sada prednjači na listi najvećih cijena goriva. Pa smo tako prestigli i članice Evropske unije. U susjednoj Hrvatskoj vlasti su uvele mjere da bi smanjile nagli rast cijena nafte i naftnih derivata. U Bosni i Hercegovini bez konkretnih poteza i olakšavajućih mjera. A i ako šta poduzmu, iz Uprave za indirektno oporezivanje unaprijed negoduju. Ne može se, kažu, socijalna politika rješavati na uštrb poreske.

“Uprava će provesti sve ono što Parlament Bosne i Hercegovine usvoji. Bilo kakav zakon koji se može provoditi. To je jedna izuzetno složena i teška materija koja će se referirati na benefite države u smislu da li gubitka prihoda ili evazije poreznih prihoda”, kaže Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Složene materije bh. vlasti uspješno ignorišu. Jer ko bi se zamarao komplikovanim procedurama kada im u susret idu godišnji odmori, a građanima preostaje da svakodnevno strahuju od novih poskupljenja i toče gorivo po enormno visokim cijenama.

Pored pasivnosti nadležnih ni građani se ne mogu pohvaliti konkretnom inicijativom. Iako su ogorčeni novim cijenama, za sada ne reaguju. Brojne evropske zemlje digle su glas i protestuju zbog visokih cijena osnovnih životnih namirnica i energenata. U Bosni i Hercegovini za sada mirno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti