19.04.2024.
HomeSvijetObjavljeno koje zemlje imaju najveći rizik od zemljotresa

Objavljeno koje zemlje imaju najveći rizik od zemljotresa

Najtrusnija područja Evrope, odnosno zemlje sa najvećim rizikom od zemljotresa, jesu Italija, Grčka, Rumunija, Albanija, Turska i Hrvatska.

 

Prema Evropskom modelu rizika od zemljotresa, zgrade izgrađene prije osamdesetih godina prošlog vijeka, urbana područja i zone visoke potresne opasnosti glavni su faktori rizika.

Najugroženije su srednje visoke armiranobetonske okvirne zgrade sagrađene prije osamdesetih godina 20. vijeka i niske zidane nearmirane kuće.

Najefikasnija mjera za smanjenje rizika od potresa u Evropi bila bi, ističu, dogradnja ili zamjena najranjivijih zgrada.

Kad bi se samo u Italiji i Turskoj sve zgrade stavile pod okvire novog evropskog standarda prosječan broj smrtnih slučajeva od zemljotresa u Evropi mogao bi se smanjiti za više od 50, a prosječni godišnji ekonomski gubici za bar 30 odsto.

Osam od 10 zgrada u Evropi sagrađeno je prije 1990. godine. Iako se u većini evropskih zemalja upotrebljavaju noviji propisi i norme koji obezbjeđuju prikladnu zaštitu od potresa, još ima mnogo starijih neojačanih ili nedovoljno ojačanih zgrada, što predstavlja visok rizik za stanovnike.

Karta rizika od zemljotresa u Evropi zasniva se na prvom javno dostupnom modelu seizmičkog rizika i ilustruje relativnu distribuciju očekivanog rizika u Evropi putem kompozitnog indeksa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti