26.04.2024.
HomeSportNa današnji dan prije 50 godina: Pobjeda Slobode nad šampionom u Splitu

Na današnji dan prije 50 godina: Pobjeda Slobode nad šampionom u Splitu

Nakon ulaska u najviši rang u ljeto 1969. godine, Fudbalski klub Sloboda brzo je postao stabilan prvoligaš, neugodan protivnik najboljim jugoslovenskim klubovima “Velike četvorke”. U sezoni 1970-71 Tuzlaci su izborili plasman u finale Kupa maršala Tita, da bi naredne godine (1971-72) nastavili s uspješnim nastupima u prvenstvu.

Nakon poraza u 19. kolu, 5. marta 1972. godine, protiv Vojvodine na Tušnju (0:1), krenula je sjajna serija Tuzlaka. Do kraja prvenstva Crveno-crni su odigrali 15 utakmica, zabilježili šest pobjeda, sedam remija i samo dva poraza – protiv Borca u Banjoj Luci (0:1) i u posljednjem kolu na Tušnju protiv Veleža (0:2). Vjerovatno najveći “skalp” tokom uspješne serije bila je pobjeda protiv zvaničnog prvaka Hajduka u Splitu.

Desilo se to na današnji dan prije tačno 50 godina. Tog 7. maja 1972. godine puleni Josipa Miće Duvančića stigli su u Split na susret 27. kola Prvenstva Jugoslavije. Protivnik Hajduk, tada zvanični prvak Jugoslavije, susret je dočekao na šestom mjestu s 28 bodova, dok su Tuzlaci, s tri boda manje (25), bili plasirani dvije stepenice niže.

Zanimljivo da je to u kratkom periodu bio drugi susret Hajduka i Slobode u Splitu. Početkom marta, u meču osmine finala Kupa maršala Tita, Hajduk je pobijedio Crveno-crne 1:0 golom Vlatka Šimeka. Polovinom juna 1972. će Splićani osvojiti trofej pobjedom u finalu nad Dinamom (2:1), što je bio početak nevjerovatne serije od pet uzastopnih Hajdukovih trijumfa u Kupu.

U prvenstveni susret Splićani su ušli sa željom da se revanširaju Tuzlacima za katastrofalan poraz na Tušnju u prvom dijelu sezone (0:4). Trener Duvančić je postavio defanzivnu taktiku, no Časlav Jevremović, Mesud Nalić i Mustafa Hukić iz kontri su opasno prijetili golu Ante Sirkovića. Početak je pripao domaćinu, pa su u prvih 20-ak minuta dobre šanse imali Ivica Šurjak i Jurica Jerković.

Kako je vrijeme odmicalo, gosti su uspješno otupili oštricu napada šampiona i sve opasnije ugrožavali Sirkovića. U 35. minuti, dok se pored terena ukazivala pomoć povrijeđenom Fahrudinu Avdičeviću, u napad je krenuo i britki 21-godišnji half Tuzlaka Mustafa Hatunić. “Hatuna” je centrirao, činilo se da će odbrana Bilih lako otkloniti opasnost, no Dragan Holcer je glavom loptu bacio pravo na Časlava Jevremovića. Popularni “Čaja” je šutirao iz prve i s 10-ak metara zatresao mrežu Hajduka (0:1).

Samo šest minuta kasnije odlična akcija Crveno-crnih, Hatunić je šutirao, Sirković odbio loptu na glavu Nalića, koji je bio zamalo neprecizan. U finišu prvog poluvremena istakao se Mešković, koji će u ljeto naredne godine (1973) preći u Hajduk i s Bilima osvojiti dvije titule. Golman Tuzlaka zaustavio je udarce Petra Nadoveze i Mićuna Jovanića, pa se na odmor otišlo s vodstvom Slobode.

U nastavku su navijači Hajduka očekivali buru pred golom Meškovića, no vidjeli su povjetarac. Odbrana Slobode s lakoćom je zaustavljala napade Splićana. Sve što su puleni Slavka Luštice napravili bila su dva pokušaja sredinom drugog poluvremena, no Mešković je zaustavio udarce Dražena Mužinića i Miroslava Boškovića.

Posljednji zvižduk sudije Frankovića označio je prvu gostujuću pobjedu Slobode u sezoni. Izvještač Slobodne Dalmacije je u timu Slobode pohvalio golmana Meškovića, “košarkašku half-liniju” Tuzlaka Avdičević-Pašić-Hatunić, te krila Jevremovića i Nalića. Na zasluženoj pobjedi gostima su čestitali trener Hajduka Luštica i bek Vilson Džoni, dok je Josip Duvančić, trener Slobode, u prvi plan istakao taktički dobro odigranu utakmicu svojih pulena. Na kraju Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1971-72, Sloboda je osvojila sedmo mjsto, što je bio dotad najbolji prvenstveni plasman tuzlanskog prvoligaša.

Hajduk – Sloboda 0:1

Split, 7. maj 1972. Stadion kraj Plinare. Gledalaca 8.000. Vrijeme sunčano, teren pogodan za igru. Sudija: Ivan Franković (Zagreb).

Strijelac: 0:1 Jevremović (35).

HAJDUK: Sirković, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Bošković, Mužinić, Jovanić (Šimek), Nadoveza (Gluić), Jerković, Šurjak. Trener: Slavko Luštica.

SLOBODA: Mešković, M. Fazlić, Jovičić, Avdičević, F. Pašić, Hatunić, Jevremović, Hukić, Jusić, Gerum, Nalić. Trener: Josip Duvančić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti