28.03.2024.
HomeNovostiNarko-grupe sa zapadnog Balkana u samom vrhu po švercu i brutalnosti

Narko-grupe sa zapadnog Balkana u samom vrhu po švercu i brutalnosti

Kriminalne grupe sa zapadnog Balkana sve više koriste Ujedinjene Arapske Emirate kao sigurnu bazu za svoj prljavi novac, ističu u “Globalnoj inicijativi”, međunarodnoj nevladinoj organizaciji protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

“U proteklih dvadeset godina grupe sa zapadnog Balkana su postale glavni akteri u globalnoj trgovini narkoticima. Balkanske mreže su umiješane u trgovinu heroinom, proizvodnju i trgovinu kanabisa, kao i trgovinu kokainom iz Latinske Amerike u luke zapadne i jugoistočne Evrope”, naglasili su oni u svojoj analizi.

Kako tvrde, u regionu i dalje primat imaju albanske kriminalne grupe, ali i ostale mafijaške grupe se sve više profilišu, poput onih iz BiH, od kojih izdvajaju jednu od prominentnijih ličnosti iz podzemlja, Edina Gačanina zvanog Tito.

“Zovu ga ‘evropski Eskobar’, a optužuju ga kao glavnog švercera kokaina. Njegove mreže snabdijevanja povezuju proizvodna tržišta Latinske Amerike sa konzumentima u zapadnoj Evropi. Profit koji je ostvario mu je omogućio da kupi razna imanja, ali i zaštitu, s obzirom na to da je do sada uspješno izbjegavao hapšenja iako je bio predmet više istraga, uključujući i istragu američke Administracije za borbu protiv narkotika DEA”, naglašeno je.

Iako nisu izgubili vezu sa svojim zemljama i regionom, u “Globalnoj inicijativi” naglašavaju da većinu svojih aktivnosti sprovode izvan zapadnog Balkana. Što se tiče Latinske Amerike, najviše su aktivni u Ekvadoru, Brazilu i Kolumbiji, a njihovi vojnici se brinu za distribuciju u Belgiji, Italiji, Nizozemskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Balkanski bosovi, pak, drže se na distanci, a novac drže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, naglašeno je.

Što se tiče veza sa svojim zemljama, u “Globalnoj inicijativi” kažu da se tu prvensveno radi o motivaciji da se novac zarađen od kriminala ulaže u lokalne ekonomije.

“Glavni kriminalci s Balkana kupuju svoju sigurnost ulažući ogromne količine novca u svoje zemlje, gdje mnogo i troše, održavajući svoj luksuzni stil života. Jedino pravilo koje moraju da poštuju je da se ne bave trgovinom drogom i drugim kriminalnim aktivnostima unutar vlastitih zemalja”, ističu.

U “Globalnoj inicijativi” takođe ističu da je odluka balkanskih bosova da se presele u Ujedinjene Arapske Emirate dio šireg trenda.

“Evropske policije ističu da su Emirati postali atraktivni za bosove iz velikog broja evropskih zemalja, kao i iz Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski mediji su Dubai prozvali Obalom Zločina zamijenivši poznato špansko odmaralište Obalu Sunca. S tolikim brojem bosova na tako malom mjestu, zemlju sve više vide kao raj za kriminalce i stjecište niskog rizika za koordinisanje i upravljanje aktivnostima putem posrednika širom svijeta. A to je i dobro mjesto za upoznavanje i ugovaranje novih poslova”, naglašeno je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti