19.04.2024.
HomeNovostiSudovi širom BiH gomilaju nezavršen posao: 306.861 neriješen predmet u ladicama

Sudovi širom BiH gomilaju nezavršen posao: 306.861 neriješen predmet u ladicama

Sudovi u BiH su na kraju prošle godine imali 306.861 neriješen predmet.

“Ukupan broj neriješenih predmeta u 2021. godini je povećan za 3.805, što je suprotno trendu pada broja neriješenih predmeta u sudovima od 2011. do 2019. Međutim, u poređenju s 2020. godinom, kada je broj neriješenih predmeta povećan za 14.942, povećanje broja neriješenih predmeta tokom 2021. godine je znatno manje”, naveli su iz VSTS.

Kako su dodali, povećanje broja neriješenih predmeta je zabilježeno u Vrhovnom sudu Republike Srpske, Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, Višem privrednom sudu u Banjaluci, te opštinskim i osnovnim sudovima, kao i Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH.

S druge strane, Sud BiH je smanjio broj neriješenih predmeta – imao ih je na početku prošle godine 3.307, a na kraju te godine 2.723, a smanjenje je zabilježio i Vrhovni sud FBiH.

Međutim, kako ističu iz VSTS-a, u prošloj godini zabilježen je i veliki priliv novih predmeta na svim nivoima sudova, osim u Sudu BiH i Vrhovnom sudu Federacije BiH. Iz VSTS-a naglašavaju da je tokom 2021. godine zabilježen rast priliva svih vrsta predmeta, osim upravnih.

Kada je u pitanju godišnji izvještaj VSTS BiH, njime je tretiran širok spektar oblasti, pa i ulaganja u pravosuđe u proteklim godinama, koja su, sudeći prema brojkama, bila ogromna.

Naime, od 2004. do 2021. godine VSTS BiH je osigurao 117 miliona KM za realizaciju projektnih aktivnosti u pravosudnim institucijama na svim nivoima vlasti.

“U ovaj iznos uključeni su projekti koje je VSTS BiH direktno realizovao, kao i projekti koje je realizovala Delegacija Evropske unije u BiH, a u kojima je VSTS BiH bio partner. Najveći donator čija su sredstva uložena u nabavku računarske opreme, softvera i ostale opreme za potrebe informatizacije pravosuđa na svim nivoima vlasti, te rekonstrukciju i opremanje zgrada pravosudnih institucija je EU, sa 64 miliona KM”, navode iz VSTS-a.

U ukupnoj strukturi sredstava, primjera radi, 60,3 miliona KM je uloženo za nabavku opreme, 36,4 miliona KM u rekonstrukcije zgrada, a 5,9 miliona KM u održavanje pravosudnog informacijskog sistema.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti