28.03.2024.
HomeNovostiInflacija "jede" 700 miliona KM

Inflacija “jede” 700 miliona KM

Inflacija u Republici Srpskoj, prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), u martu je iznosila 9,1 odsto, na šta je najviše uticao rast cijena prevoza i hrane, a ono što je zanimljivo jeste da je inflacija u Srpskoj veća nego u evrozoni te da cijene hrane daleko brže rastu.

Ako se uzme u obzir obim ekonomije, inflacija od devet odsto domaćinstvima, sektoru stanovništva i privatnoj potrošnji pravi štetu od oko 700 miliona KM. Problem je i činjenica da se inflacija u svijetu i Evropi ne smiruje. Šokovi koji utiču na trenutnu inflaciju, a prema izjavama svjetskih zvaničnika, prije svega su na polju energetike i u ovom trenutku gotovo je nemoguće predvidjeti šta će se dešavati.

“Ono što je realni scenario u narednom periodu su oštra borba protiv inflacije dizanjem kamatnih stopa, koje će predvoditi federalne rezerve SAD, i smanjenje novca u opticaju, koje će predvoditi Evropska centralna banka. Ovo će možda umanjiti inflaciju, s velikim možda, ali će sigurno otvoriti drugi problem, a to je recesija”, naglasio je Stevanović.

Kada je riječ o inflaciji u Republici Srpskoj, najveći godišnji rast cijena bio je u prevozu – 24,8 odsto i to zbog rasta cijena goriva od 42,2 odsto, a odmah zatim najviše su rasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, i to za 13,9 odsto. Jedino gdje su cijene padale jeste u oblasti odjeće i obuće i to 4,6 odsto, ali to je posljedica sezonskih sniženja konfekcije i obuće, a pad cijena od 0,1 odsto zabilježen je u oblasti obrazovanja.

“Mehanizmi tržišta kontrole su zakazali i to nije ništa novo. Mnogo toga iz oblasti prehrambenog sektora je i ranije bilo skuplje nego u Evropskoj uniji. Sada smo pod udarom inflacije koja je zaista uvozna, ali uz to imamo ugradnju uvozničkog, veleprodajnog i maloprodajnog sektora, koja se bazira na očekivanjima beskonačnog rasta cijena. Zaista, odlično vrijeme za mutne i brze zarade”, rekao je ekonomista Slaviša Raković.

Kada je riječ o rastu cijena, prema podacima Agencije za statistiku BiH, poskupljenje proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH na godišnjem nivou je 10,2 odsto. Hrana i bezalkoholna pića na nivou BiH u prosjeku u martu ove u odnosu na mart prošle godine veće su za 14,8 odsto, prevoz 24,5 odsto, dok su cijene kućanskih uređaja i za redovno održavanje kuće veće u prosjeku za 6,3 odsto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti