20.04.2024.
HomeNovostiVikić i drugi oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

Vikić i drugi oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića. Presuda je oslobađajuća za sve četvoricu i to nekadašnjeg pomoćnika ministra MUP za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu, te pripadnike Rezervnog sastava policije Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Optužnica je teretila optužene Dragana Vikića i Jusufa Pušinu za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Komandanta Vikića dočekali su brojni saborci ispred Suda BiH koji su mu pružili podršku.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.

Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije. Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike.

U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti