20.06.2024.
HomeNovostiPreminula prva zviždačica u Hrvatskoj, razotkrila račune Tuđmanove supruge

Preminula prva zviždačica u Hrvatskoj, razotkrila račune Tuđmanove supruge

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman, supruge Franje Tuđmana, izvijestila je u utorak aktivistkinja za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka.

Lepej je oboljela od covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti.

Lepej je kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila hrvatskoj javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Zbog svog otkrića Lepej je ostala bez posla te je protiv nje pokrenut kazneni postupak. O svemu tome Lepej je kasnije objavila knjigu.

Vijest o njenoj smrti na Facebooku je komentirala aktivistkinja Sanja Sarnavka.

“Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga”, napisala je Sarnavka na Facebooku.

Razotkrila jedan od najvećih skandala poznog peroioda vladavine Franje Tuđmana

Podsjetimo, jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik Republike Hrvatske nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala prije 21 godinu, 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica. Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu.

Ankica Lepej ubrzo je ostala bez posla u Zagrebačkoj banci, a pokrenut je kazneni postupak protiv nje.

Lepej je kasnije napisala i knjigu o onome što je preživjela, pod naslovom “Istina – savjest iznad bankarske tajne”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti