21.06.2024.
HomeNovostiDW o fenomenu cijepljenja među zatvorenicima u BiH

DW o fenomenu cijepljenja među zatvorenicima u BiH

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Europi. Iznimka su kazneno-popravni domovi u zemlji, piše Deutsche Welle.

“Mi smo gotovo potpuno procijepljeni”, kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od blizu 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u državi je barem jednom cijepljeno.

Dobrovoljna cijepljenja

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek blizu 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe.

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi procijepljenosti među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je unutar ovog doma teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze. “Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se”, kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Maske za zajednicu

Žitelji KPD-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnih maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. Zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno.“Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo”, kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 milijuna stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti