16.06.2024.
HomeNovostiFatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje mržnje

Fatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje mržnje

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti objavljivanjem tekstova na portalu Antimigrant.ba.

Sudija Goran Radević je naveo kako je Državni sud oslobodio Alispahića optužbi da je počinio krivično djelo “izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti” jer Tužilaštvo nije dokazalo da je izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima i jer se u optužnici pogrešno pozvalo na primjenu međunarodnih mehanizama, prenosi BIRN.

Radević je obrazlažući presudu naveo kako Tužilaštvo nije utvrdilo koje se tvrdnje tačno stavljaju optuženom na teret, te je obaveza Suda bila da izvrši analizu svih tvrdnji u odnosu na konstitutivne narode i na migrante, kako bi se identificirale sporne izjave s aspekta govora mržnje.

Fatmir Alispahić je optužen da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama što potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe, a troškovi postupka padaju na teret budžeta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti