Trese se Gradsko vijeće Tuzla: Opozicija pisala Međunarodnoj zajednici

0

Predstojeća sjednica Gradskog vijeća Tuzle ponovo je sazvana u online formatu, čemu se opozicija protivi. Za razliku od prošle sjednice, sada su otišli korak dalje, obavijestivši o svemu, između ostalog i međunarodne institucije, saznaje Klix.ba.

Naime, minula sjednica Gradskog vijeća Tuzle, održana je u online formatu, a iz rukovodstva tog tijela opravdavali su se narušenom epidemiološkom situacijom. Međutim, opozicija se nije složila te su zajednički organizirali praćenje sjednice u prostorijama koje koristi Gradsko vijeće.

Burno u Tuzli: Pokušava li se potezom vlasti prikriti haotično stanje u Domu zdravlja?
U istom formatu zakazana je i predstojeća sjednica koja bi trebala biti održana 23. novembra, što je bio povod za novu reakciju većine koja je uputila molbu za podršku u svrhu očuvanja demokratije i demokratskih procesa u Tuzli.

Zvanični dokument sa potpisima vijećnika upućen je na brojne adrese, među kojima su osim nadležnih u BiH i strane ambasade u našoj zemlji, Ured visokog predstavnika (OHR), Misija OSCE-a u BiH, ali i Vijeće Evrope u BiH.

“Za 22. novembar 2021. godine zakazana je Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, koja će se održati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli. Sjednica će se održati uživo, iako na istoj prisustvuje preko 30 poslanika i drugih osoba. Dan poslije, 23. novembra 2021. godine održat će se Gradsko vijeće Tuzle koje broji daleko manji broj vijećnika i drugih osoba nego Skupština Tuzlanskog kantona. Gradsko vijeće će se održati online, putem Zoom platforme i uz obrazloženje da su takve naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Međutim, ovo jednostavno nije tačno”, navodi se u pismu.

Kako se ističe, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona nije donio naredbu za održavanje sjednica i radnih tijela zakonodavnih tijela kantona, kao i tijela odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave (gradska, općinska vijeća i sl.).

“Gradsko vijeće Tuzle jedino je predstavničko tijelo na području Tuzlanskog kantona koje održava sjednice online i također jedino u čitavoj Bosni i Hercegovini koje i danas radi na ovakav način. Iako je prošlo gotovo dvije godine od početka pandemije, Gradsko vijeće Tuzle, nastavlja sa (zlo)upotrebom Zoom aplikacije i održavanjem vanrednih sjednica. Nerijetko, ove se sjednice posebno tempiraju kada su ‘teške tačke’ dnevnog reda – poput rasprava o izvještajima javnih poduzeća i ustanova, budžeta i slično. Jedini razlog navedenog je gušenje demokratije i blokada demokratskih procesa u Tuzli”, tvrde opozicionari.

Kako su naveli, vrijeme za diskusiju (predstavnika Klubova) putem Zoom aplikacije smanjeno je sa 10 na pet minuta, a predsjedavajuća Gradskog vijeća ima priliku da krši Poslovnik o radu i jednim klikom isključi vijećnike koji slobodno iznose svoje mišljenje.

“Zoom sjednice beskorisno troše vrijeme na sam proces pojedinačnog izjašnjavanja, nauštrb otvorenih diskusija. Zoom sjednice se ne snimaju od lokalne TV stanice i kao takve nisu dostupne javnosti, što narušava transparentnost djelovanja Gradskog vijeća. Značajan broj vijećnika tokom Zoom sjednica boravi u prostorijama Gradske uprave što narušava princip odvojenosti izvršne i predstavničke vlasti u Tuzli. Građani, niti predstavnici organizacije civilnog društva nemaju priliku da prisustvuju sjednici putem Zooma, aplikacije koja omogućuje da se Poslovnik o radu krši bez ikakvog obrazloženja”, naglašeno je u dopisu.

Zbog svega navedenog, ali i bojazni da se nastavi sa ovom praksom u budućem periodu i sve sa ciljem narušavanja principa demokratičnosti, transparentnosti i javnosti te političke odgovornosti u Tuzli, opozicionari su nadležne pozvali da im pomognu kako bi se vratili u vijećničke klupe.

Na kraju kažimo i to da opoziciju u Gradskom vijeću čine vijećnici SDA, HDZ-a, Stranke za BiH, Naše stranke, Socijaldemokrata BiH i Platforme za progres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here