28.03.2024.
HomeSvijetAustrija od ponedjeljka zaključana, vakcinacija obavezna

Austrija od ponedjeljka zaključana, vakcinacija obavezna

Austrijska vlada donijela je danas odluku da od ponedjeljka, 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije s virusom korona.

U dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da lokdaun traje najduže do 13. decembra za vakcinisane i izliječene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i poslije tog datuma.

Takođe, Vlada Austrije je odlučila da od 1. februara naredne godine uvede obaveznu vakcinaciju za sve građane.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je na pres-konferenciji da ove mjere nije bilo lako donijeti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

“Uvijek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspjeli da uvjerimo dovoljno ljudi u to. Mjere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro”, rekao je Šalenberg.

Dodao je da je dugo postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali da se mora gledati realnosti u oči.

“Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude uvjerimo da se dobrovoljno vakcinišu, radi svoje i zaštite bližnjih. Ali, moramo priznati realnost”, rekao je Šalenberg.

Ukazao je da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem, a posljedice su prepune intenzivne njege i ogromna ljudska patnja.

“Zato smo se odlučili za teške mjere. U cijeloj zemlji biće obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcija. Ne želimo peti, šesti talas… Virus ostaje, moraćemo da živimo s tim, a jedini put je vakcinacija”, rekao je Šalenberg.

On je naveo da će lokdaun, koji stupa na snagu u ponedjeljak, trajati maksimalno 20 dana za vakcinisane i izliječene od virusa korona, za koje će biti okončan 13. decembra.

Šalenberg je najavio i da će biti mjera pomoći, jer nikome ovakva odluka, kaže, ne pada lako, ali se zbog loše epidemiološke situacije, ne samo u Gornoj Austriji i Salzburgu, moraju preduzeti ovakvi koraci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti