23.06.2024.
HomeNovostiNakon obilnih padavina u TK najkritičnije stanje u Živinicama

Nakon obilnih padavina u TK najkritičnije stanje u Živinicama

Nakon današnjih obilnih padavina vodostaji rijeka u Tuzlanskom kantonu su u porastu. Najkritičnija situacija je na prostoru Grada Živinica, gdje je štab Civilne zaštite u stalnom zasjedanju.

– Do ovoga trenutka poduzete su aktivnosti svih angažovanih službi za zaštitu i spašavanje koje podrazumijevaju prokope kanala, deponovanje materijala iz korita vodotoka i sa puteva, zatim zaštitu stambenih objekata pravljenjem barijera od vreća sa pijeskom, rješavanje nekoliko odrona i pokretanje postupka za rješavanje nekoliko klizišta, te evakuaciju 13 osoba. Vodoodostaji rijeka na području Grada Živinice, Gostelje i Oskove, su smanjeni, a Spreče, u blagom porastu.

Broj zaprimljenih prijava u Operativni centar danas do 20 sati je 73 – izjavio je za Fenu gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Prema trenutnim informacijama još uvijek nema elemenata za proglašenje stanja prirodne nesreće u ovome gradu.

U večernjim satima došlo je i do izlijevanja rijeke Sapne u donjem toku, što je prouzročilo trenutno zatvaranje putne komunikacije Sapna – Zvornik.

U Lukavcu je zatvoren jedan podvožnjak zbog visine vode, dok je u Kalesiji pokrenuto jedno klizište. Nekoliko stambenih objekata poplavljeno je i u Gradu Tuzla i to u četiri naselja. Klizište u tuzlanskom naselju Kužići ugrožava jedan stambeni objekat.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti