21.06.2024.
HomeNovostiOpasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava nakon poplava

Opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava nakon poplava

Nakon povlačenja vode sa poplavljenih površina povećan je rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su bujice donijele u naseljena područja, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

“Ta sredstva moguće je pronaći ne samo na obalama i u blizini rijeka i potoka, već i u slivnicima, šahtovima, podrumskim prostorijama poplavljenih objekata i slično”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite intervenisali su u tri navrata nakon pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava koja je voda donijela u naselja, a očekuje se da bi ih u narednim danima moglo biti još više.

Iz Federalne uprave civilne zaštite upozoravaju građane da ukoliko uoče sumnjiv predmet koji bi mogao biti neeksplodirano ubojito sredstvo, da ga ne diraju ili pomjeraju već da ga vidljivo obilježe i obavijeste Operativni centar civilne zaštite putem telefona broj 121 ili nadležnu policijsku stanicu putem telefona broj 122.

“Timovi za uklanjenje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i spremni su da uklone opasnost koju na poplavljenim područjuma mogu predstavljati neeksplodirana ubojna sredstva”, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti