23.06.2024.
HomeNovostiProtesti u Sarajevu: Pozvali Bidena da pomogne u očuvanju suvereniteta BiH

Protesti u Sarajevu: Pozvali Bidena da pomogne u očuvanju suvereniteta BiH

Preko puta zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu danas je održan protest na kojem se okupila manja grupa nezadovoljnih građana kako bi uputili poruke američkom predsjedniku Joeu Bidenu, ali i specijalnom izaslaniku SAD-a za pitanje izbornih reformi u Bosni i Hercegovini Matthewu Palmeru.

Protest građana, uglavnom starije životne dobi, održan je kod Historijskog muzeja BiH, a prisutni su od predsjednika SAD-a Bidena tražili pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana, kako su naveli, vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom.

Na protestima su građani sa sobom nosili i transparente na kojima poručuju američkom predsjedniku da bez njegove pomoći građanima u BiH ne može biti bolje.

“Predsjedniče Biden, dođite u posjetu Sarajevu, samo tako je moguća promjena”, piše na jednom od transparenata.

Među ostalim porukama Bidenu su bili i natpisi: “Ne dozvolite da nam djeca odlaze” i “Zaustavite i kaznite antidržavno djelovanje”.

Građani su uputili poruke i izaslaniku SAD-a za pitanje izbornih reformi u BiH Palmeru, a jedna od njih je: “Gospodine Palmer, hvala što ste nas predali Rusima”. Na jednom od transparenata su pozvali Palmera da “vrati Srbima entitet u Hrvatskoj i mogućnost da sami biraju svog člana Predsjedništva”.

Grupa građana je i prošle sedmice ispred Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu održala protest na kojem su pozvali Christiana Schmidta da reaguje i poduzme potrebne korake protiv rušenja ustavnopravnog poretka BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti